AcasăOldVineri 13. Noapte apocaliptica in Paris: peste 120 de morti, 200 de...

Vineri 13. Noapte apocaliptica in Paris: peste 120 de morti, 200 de raniti, sase atacuri teroriste sustinute aproape simultan

Bilantul provizoriu al atacurilor teroriste care au avut loc vineri seara in 6 locatii diferite din Paris depaseste 120 de morti si 200 de oameni raniti.

De departe, cea mai infioratoare situatie s-a petrecut in sala de concerte Bataclan, de pe bulevardul Voltaire din arondismentul 11 al Parisului, acolo unde patru atacatori au ucis fara mila aproape 100 de spectatori veniti sa asiste la un concert rock al trupei americane „Eagles of Death Metal”.

Imagini din timpul show-ului trupei rock americane "Eagles Death Metal", de la Bataclan, inainte de atacul terorist soldat cu minimum 100 de morti

Nu se cunosc oficial date despre felul in care au decurs lucrurile in interiorul salii de concerte Bataclan, insa martorii care au asistat la carnagiu povestesc ca spectatorii au fost luati ostatici de patru teroristi, care vorbeau araba si strigau „Allah Akbar!” si „Hollande e de vina, nu trebuia sa intervina in Siria!”.

Atacatorii nu aveau fetele acoperite si tineau in maini pistoale mitraliera Kalashnikov. Au patruns in sala si au inceput sa descarce incarcatoarele in multime. Ulterior, au fost auzite si cateva deflagratii in interiorul cladirii. Potrivit primelor estimari, ar fi vorba despre aproape 100 de morti doar la Bataclan.

Cei patru teroristi de la Bataclan au murit la randul lor, trei dintre ei aruncandu-se in aer, iar al patrulea a fost ucis de fortele speciale, care au intervenit dupa ora 24.00. Aproape concomitent cu atacul de la sala Bataclan, intre orele 21.30 si 22.30, in Paris s-au inregistrat schimburi de focuri in diferite locuri din arondismentele 10 si 11, strazile Alibert, Bichat, Charonne si bulevardul Beaumarchais. Unii dintre autori se pare ca au fost capabili sa participe la mai multe dintre aceste atacuri. Opt teroristi au murit, sapte dintre ei aruncandu-se in aer.

Langa arena „Stade de France”, din cartierul Saint Denis, trei teroristi kamikaze s-au aruncat in aer, producand panica pe stadionul pe care reprezentativa de fotbal a Frantei tocmai disputa meciul amical cu Germania. In tribune se afla si presedintele Francois Hollande. Imediat dupa cele doua explozii, consumate la orele locale 21.17 si 21.19, Hollande a fost evacuat din arena. La finalul jocului, politia a strans toti spectatorii in mijlocul gazonului. Aproape 80.000 de oameni au fost tinuti acolo pana in jurul orei 02.00. Cum multimea nu mai avea cu ce sa ajunga acasa, parizienii veniti la meci au ajuns la destinatie cu ajutorul taximetristilor, care au transportat cetatenii gratis.

Sunt zvonuri potrivit carora atentatele comise aproape simultan in capitala Frantei ar fi opera formatiunii extremise Statul Islamic, insa deocamadat militantii arabi nu au revendicat oficial aceste atacuri.

Bilant provizoriu:

– Ora 21.20/21.30/21.53. Arena „Stade de France” (Saint-Denis): o persoana decedata. Trei teroristi morti.
– Ora 21.25. Restaurant „Le Petit Cambodge”/ Bar „Le Carillon” (ambele pe Rue Alibert): 15 morti – 10 raniti in stare grava
– Ora 21.32. Café Bonne Bière (Rue du Faubourg du Temple): 5 morti, 8 raniti in stare grava.
– Ora 21.36. Rue de Charonne: 19 morti – 9 raniti in stare grava.
– Ora 21.40: Cafenea „Comptoir Voltaire” (Bulevard Voltaire): 1 terorist mort
– Ora 21.40: Sala de spectacole „Bataclan”: 89 de morti – nenumarati raniti. Trei teroristi morti dupa asaltul politiei.

Presedintele Francois Hollande s-a adresat cetatenilor in jurul orei 23.50, anuntand ca in intreaga tara s-a instituit starea de urgenta si ca toate granitele au fost inchise. Sambata, autoritatile au anuntat ca toate competitiile sportive si toate evenimentele cu public au fost anulate. Pentru prima data in istoria sa, Franta a declansat planul Alpha Red.

 

 

 

author avatar
Mihai Koblenko
327 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger