AcasăOldVanda Vlasov si doua angajate ale Curtii de Arbitraj, urmarite penal

Vanda Vlasov si doua angajate ale Curtii de Arbitraj, urmarite penal

Procurorii DNA au anuntat inceperea urmaririi penale pe numele Vandei Vlasov, fostul prim-vicepresedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International, precum si in cazul a alte doua angajate ale institutiei in cauza.

In timp ce Vanda Vlasov, fiica presedintelui suspendat al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, este acuzata de instigare la fals intelectual (doua fapte), Domnica Daniela Pop, asistent arbitral sef adjunct in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International, este acuzata de favorizarea faptuitorului si fals intelectual, iar Cassandra Chirila, secretara in cadrul institutiei amintite (pana la data de 12 mai 2014), de aceeasi infractiune – favorizarea faptuitorului si fals intelectual.

Din rechizitoriului intocmit de procurori, rezulta urmatoarele:

„Prin rechizitoriul 115/P/2014 emis in data de 7 aprilie 2014, inculpatul Vlasov Mihail a fost trimis in judecata in stare de arest preventiv pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, retinandu-se ca, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, la data de 13 martie 2014, a pretins unui om de afaceri (denuntator) suma de 1.000.000 euro, din care a primit, prin intermediar, 200.000 euro la data de 18 martie 2014, in schimbul influentei pe care a lasat sa se creada ca o are asupra arbitrilor din cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, astfel incat acestia sa pronunte o hotarare arbitrala favorabila denuntatorului.

La data de 12 mai 2014, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a formulat o sesizare la Directia Nationala Anticoruptie prin care arata ca toate documentele care ar fi fost comunicate catre D.N.A. in perioada 21 martie 2014 si pana in prezent si care poarta semnatura si viza organelor de conducere actuale ale Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, sunt emise fara a fi indeplinite conditiile legale de reprezentare.

Aceasta sesizare a fost facuta intrucat conducerea CCIR a fost in permanenta informata de faptul ca, prin interpusi (rude ale fostului presedinte Vlasov Mihail care au fost angajate la CCIR) se incearca comunicarea unor documente care nu reprezinta realitatea si implicit nici vointa reala a conducerii actuale.

Ca urmare, s-au solicitat lamuriri Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. A rezultat ca, la data de 28 aprilie 2014 aceasta organizatie a primit o cerere formulata de Vlasov Mihail depusa de fiica acestuia, Vlasov Vanda, prin care solicita eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte „daca din momentul inscrierii pe lista de arbitri – anul 2008 si pana in prezent a fost numit sau desemnat ca membru al instantelor de arbitraj”.

Ca raspuns, Chirila Cassandra, secretara in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International, a intocmit un inscris in care a precizat ca Vlasov Mihail nu a facut parte din nici o instanta de arbitraj, o copie a acestui exemplar fiind remisa lui Vlasov Vanda – fara a verifica in totalitate evidentele electronice si scriptice existente la nivelul Curtii de Arbitraj Comercial International si fara a o prezenta conducatorului institutiei spre verificare, avizare si semnare. in plus, la momentul in care a depus cererea, Vlasov Vanda i-a inmanat lui Chirila Cassandra si un „model de adeverinta”.

Ulterior, acest inscris a fost depus, in procedura de camera preliminara, la instanta care judeca dosarul in care Vlasov Mihail a fost trimis in judecata (vezi comunicat nr. 424 din 9 aprilie 2014 postat la www.pna.ro).

Curtea de Arbitraj Comercial International, de aceasta data sub semnatura actualei conduceri, a comunicat faptul ca pana la data de 12 mai 2014 „adeverinta solicitata de Vlasov Mihail prin cererea din data de 28 aprilie 2014 nu a fost eliberata””, mentioneaza procurorii DNA.

Sursa foto: diacaf.com

author avatar
eNational
257 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger