AcasăOldTrei experti contabili, trimisi in judecata de DNA

Trei experti contabili, trimisi in judecata de DNA

Doi experti contabili au fost trimisi in judecata, marti, in stare de arest preventiv, in timp ce al treilea a fost actionat in judecata in stare de libertate. Dosarul in cauza a fost trimis Tribunalului Bucuresti.

Este vorba despre Ileana Roxana Cernea, fosta Pintea, expert financiar contabil, pe care DNA o acuza de savarsirea infractiunilor de favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu si fals intelectual, dar si de Elena-Valentina Musuroiu, expert contabil, acuzata de catre procurorii anticoruptie de complicitate la favorizarea faptuitorului si complicitate la abuz in serviciu, ambele aflate la acest moment in arest preventiv. In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata, insa in stare de libertate, si expertul Liviu Macovei, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, mentioneaza DNA intr-un comunicat de presa.

Cei trei sunt cercetati in legatura cu o expertiza facuta in dosarul in care social-democratul Marian Oprisan este cercetat, alaturi de alte persoane, seful Consiliului Judetean Vrancea fiind acuzat de fapte de coruptie. Dosarul in cauza a fost stramutat in mai multe randuri, in prezent aflandu-se pe rolul Judecatoriei Cluj Napoca.

Va prezentam precizarile procurorilor, conform comunicatului DNA:

„In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Cernea (Pintea) Ileana Roxana a fost desemnata de catre instanta de judecata, in data de 10.07.2014, pentru a efectua expertiza financiar-contabila in dosarul nr. 271/231/2010 al Judecatoriei Cluj-Napoca – Sectia Penala, avand ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticoruptie si trimis spre judecare la data de 05 iunie 2006.

Dosarul a fost stramutat de mai multe ori, in prezent aflandu-se la Judecatoria Cluj Napoca, prima instanta investita cu judecarea cauzei.

Unul dintre inculpatii trimisi in judecata in dosarul sus mentionat a cerut numirea, in calitate de expert recomandat pentru a participa la efectuarea expertizei financiar contabile, a lui Musuroiu Elena Valentina care a si dobandit aceasta calitate.

Conform atributiilor stabilite de instanta de judecata, expertul desemnat Cernea (Pintea) Ileana Roxana trebuia sa raspunda la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La randul lor, expertii parte (recomandati de inculpatii din dosar) urmau sa-si exprime si ei opiniile cu privire la obiective.

La data de 15 octombrie 2014, Cernea (Pintea) Ileana Roxana, in calitate de expert desemnat de catre Judecatoria Cluj-Napoca in dosarul mentionat, pentru efectuarea expertizei financiar-contabile, s-a inteles cu Musuroiu Elena Valentina, expert parte al unuia dintre inculpati, sa ii permita acesteia din urma sa conceapa si sa intocmeasca raportul de expertiza fara a-l supune niciunei cenzuri si acceptand concluziile consemnate de catre aceasta. Raportul, in care se statua inexistenta vreunui prejudiciu cauzat de inculpatul respectiv, a fost semnat de experta desemnata de instanta, fara a verifica realitatea afirmatiilor cuprinse in acest document, incalcand principiul si totodata dreptul tuturor persoanelor la un tratament egal in fata legii si interesul participantilor la procesul penal si al statului in aflarea adevarului si respectarea legii. In acest fel, Cernea (Pintea) Ileana Roxana l-a ajutat pe inculpatul trimis in judecata, in sensul impiedicarii sau ingreunarii tragerii sale la raspundere penala, prin crearea unei situatii apte se genereze pronuntarea unei solutii de achitare fata de acesta. De asemenea, a atestat in cuprinsul raportului de expertiza, in mod nereal, faptul ca a intocmit expertiza inregistrata la registratura Judecatoriei Cluj-Napoca, in data de 09.01.2015.

In calitate de expert parte al altui inculpat judecat in acelasi dosar, Macovei Liviu a inlesnit incalcarea atributiunilor de serviciu de catre inculpata Cernea (Pintea) Ileana Roxana, cu consecinta directa a vatamarii drepturilor si intereselor partilor din dosar si a statului, prin semnarea, in data de 08.01.2015, a raportului de expertiza financiar-contabila din dosarul mentionat, raport despre care cunostea ca nu a fost intocmit de catre expertul numit de catre instanta, ci de catre expertul parte Musuroiu Elena Valentina”.

733 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger