AcasăOldToni Grebla, retinut de DNA

Toni Grebla, retinut de DNA

Procurorii DNA au dispus, marti, retinerea pentru 24 de ore a fostului judecator al Curtii Constitutionale, Toni Grebla, acuzat de fapte de coruptie.

Toni Grebla

UPDATE: Va prezentam in continuare, integral, comunicatul DNA in aceasta cauza:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 10.03.2015, ora 11:35, pana la data de 11.03.2015, ora 11:35, a inculpatului:

GREBLA TONI, judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor concurente de:

– trafic de influenta, in forma continuata,

– efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infractiuni),

– constituirea unui grup infractional organizat (in forma constituirii si in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

 

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010 – 2015, inculpatul Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator in Parlamentul Romaniei (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, a pretins si primit de la suspectul Bircina Ion, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele:

– in perioada 2010 – 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de Bircina Ion), in echivalent de 56.070 euro;

– in perioada 2010 – 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri

– in 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);

– in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.

Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de suspectul Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.).

 

In perioada 2010 – 2015, inculpatul Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator in Parlamentul Romaniei (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), disimulate prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si ale senatorului).

A rezultat ca, in mod neintrerupt, inculpatul Toni Grebla a desfasurat activitati comerciale direct si prin interpusi si a exercitat calitatile de asociat, respectiv administrator / director general, in legatura cu o ferma agricola situata in judetul Gorj si cu o societate comerciala, avand ca obiect principal de activitate productia de energie electrica.

Incepand cu luna august 2014, inculpatul Grebla Toni a intreprins demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre omul de afaceri Bircina Ion (persoana apropiata relational), un cetatean turc, cetateanul moldovean Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu.

Impreuna cu cei 4 suspecti mentionati, inculpatul a constituit un grup infractional organizat cu scopul de a initia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia Romania – Federatia Rusa, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de catre Rusia a unui embargo unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana.

In fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un raspuns la instituirea regimului autonom de sanctiuni de catre Uniunea Europeana Rusiei.

In acest sens, membrii grupului s-au intalnit de mai multe ori, atat in tara, cat si in afara tarii, actionand coordonat pentru indeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

In perioada 2014 – 2015, acestia au efectuat acte pregatitoare in vederea savarsirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

 

Din probele administrate, a rezultat ca dupa efectuarea perchezitiilor domiciliare la ferma inculpatului, acesta si-a continuat activitatea infractionala, efectuand demersuri concrete de valorificare a foloaselor necuvenite obtinute din infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

In acest sens, in perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Grebla a efectuat, prin intermediari, si in mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vanzare-cumparare, prin care sa ascunda calitatea de proprietar al animalelor din ferma, in vederea valorificarii acestora (acesta nefiind incheiat din motive independente de inculpat).

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Inculpatului Grebla Toni i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand sa fie prezentat la data de 11 martie 2015, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arest la domiciliu”.

–-

Grebla a venit in aceasta data dimineata, la DNA, insotit de avocat, fiind chemat pentru a fi audiat, prilej cu care a declarat ca, din punctul sau de vedere nu au aparut probe noi in dosar, dar si ca e convins ca adevarul va iesi la lumina. „Acum sunt simplu cetatean, nu am nicio functie, nicio activitate intr-un partid politic. (…) Nu a a aparut nimic nou in dosar pana acum (…) Ancheta judiciara va continua. (…) Sunt convins ca adevarul va iesi la suprafata. Eu nu am furat din banul public, nu am devalizat banul public”, a sustinut fostul judecator CCR.

„Din punct de vedere penal efectiv nu inteleg ce mi se intampla”, a afirmat magistratul, cara a adaugat, rapunzand unei intrebari a jurnalistilor, ca nu se asteapta sa fie retinut.

Va amintim ca, in urma cu aproximativ o luna si jumatate, DNA anunta ca Grebla este suspectat de mai multe fapte de coruptie: trafic de influenta, in forma continuata, “efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, constituirea unui grup infractional organizat, favorizarea faptuitorului, “folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii daca este folosita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.

La cateva zile dupa ce a intrat in vizorul DNA, Grebla a renuntat la functia detinuta in cadrul Curtii Constitutionale, demisia sa devenind efectiva incepand cu 6 februarie.

127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger