AcasăOldTemerile medicilor: "Numarul deceselor poate sa creasca semnificativ"./ Arafat: Este posibil. Nu...

Temerile medicilor: „Numarul deceselor poate sa creasca semnificativ”./ Arafat: Este posibil. Nu inseamna ca asa va fi

Avand in vedere starea pacientilor si ranile suferite de acestia, in baza experientei pe care o au, specialistii se feresc sa faca prognostice in privinta starii victimelor incendiului de vineri seara, din clubul bucurestean, semn ca medicii iau in calcul varianta ca numarul deceselor sa creasca.

(foto: facebook)

Situatia ranitilor a fost, de altfel, principalul subiect al discutiilor pe care l-au avut, duminica, al Guvern, premierul Ponta, ministrii Sanatatii, Apararii si de Interne, dar si secretarul de stat Arafat, medicul Ioan Lascar, specialist in chirurgie reparatorie, si alte persoane implicate in operatiunea masiva de salvare a victimelor tragediei din Clubul Colectiv.

Amintind ca sunt patru criterii care pot contribui la inrautatirea starii pacientilor, fiind chiar posibil sa cauzeze decesul victimelor care au suferit arsuri severe, sunt atat arsurile pe o suprafata mare a corpului, precum si intoxicatia cu fum si substantele toxice degajate de incendiu, precum si leziunile de cai respiratorii si de la nivel pulmonar, medicul Arafat a anuntat ca exista riscul sa mai apara si alte decese. „Riscam sa mai avem decese (…) este posibil inca sa se dubleze numarul actual al deceselor. Adica sa mai avem inca vreo 20 de decese in urmatoarea perioada. Este posibil (…) este o cifra foarte orientativa, care nu inseamna ca asa va fi – poate sa fie mai bine, poate sa fie mai rau”, a explicat secretarul de stat, afacand apel la statistici.

(captura Antena3)

De altfel, si profesorul Lascar, prezent la reuniunea de la Guvern, s-a pronuntat la randul sau asupra unii asemenea risc, cel putin la nivel statistic, in cazul pacientilor in stare foarte grava. „Consumul de oxigen, producerea gazelor toxice (…), faptul ca era o incinta neaerisita (…), faptul ca oamenii, datorita panicii, s-au calcat (…) unii pe altii, (…) dar si datorita arsurilor la nivelul suprafetei corpului, (…) toate aceste circumstante fac prognosticul sa fie sever. (…) Evaluam – pe baza datelor statistice- ca numarul deceselor poate sa creasca semnificativ”, a precizat specialistul. Intrebat daca numarul victimelor s-ar putea dubla, acesta a raspuns „e posibil”, adaugand ca face referire la date statistice, nu la „cazurile noastre”.

 

Din pacate, pentru 29 de persoane, eforturile medicilor de a-i salva au fost zadarnice. Alte peste 180 de eprsoane au fost ranite, aproximativ 140 dintre ele sunt inca internate, starea a aproape 90 dintre victime fiind grava.

97 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger