AcasăOldSUMMITUL NATO. Rasmussen: Vom stabili un comandament central de control pe teritoriul...

SUMMITUL NATO. Rasmussen: Vom stabili un comandament central de control pe teritoriul aliatilor din Est. Ce a spus despre Romania si Polonia!

Summitul NATO continua, vineri, in Tara Galilor. In cadrul unui discurs sustinut in cea de-a doua zi a reuniunii a carei principala tema este situatia din Ucraina, secretarul general al Aliantei, Anders von Rasmussen, a anuntat ca NATO e gata sa isi protejeze oricand aliatii, in fata unui potential agresor.

Astfel, a precizat secretatul general al forului nord-atlantic, fost aprobata mentinerea unei prezente continue, atat la nivel aerian, cat si naval si terestru, in zona estica a Aliantei. Totodata, s-a vorbit despre crearea unei forte rapide de interventie a NATO, alcatuita din cateva mii de militari care pot interveni in orice zona, in doar cateva zile, pentru a sustine fortele aliate, in cazul unui potential conflict.

In acest sens, Rasmussen a anuntat ca NATO va stabili un comandament central de control pe teritoriul aliatilor din Est, potrivit digi24.ro. „Problemele de securitate cu care avem de-a face acum sunt mai imprevizibile ca niciodata. Rusia ataca Ucraina, violenta si extremismul cresc in Orientul Mijlociu (…)  Pentru a intari aceste forte, vom stabili un comandament central de control pe teritoriul aliatilor din Est, echipamente si infractructura prepozitionate, vom intari planurile de aparare”, a declarat oficialul NATO, conform sursei citate.

Totodata, Rasmussen a precizat ca inca nu exista o decizie cu privire la locul unde vor fi situate aceste centre. „Pana acum, tarile baltice, Polonia si Romania si-au exprimat dorinta de a gazdui astfel de unitati de primire”, a adaugat reprezentantul NATO, precizeaza aceeasi sursa.

De altfel, acest subiect, al prezentei unor structuri de comanda a fortelor aliate ale NATO pe teritoriul Romaniei a fost abordat, de catre seful statului, inainte de plecarea sa la summit-ul din Tara Galilor.  „In acelasi timp, noi solicitam cresterea nivelului de interoperabilitate a fortelor armate ale Romaniei cu fortele armate ale altor state membre NATO – si aici ma refer la fortele terestre, la fortele aeriene si la fortele navale, cu un accent deosebit pe cresterea nivelului de interoperabilitate a fortelor navale ale Romaniei, cu fortele navale ale altor state membre NATO, avand in vedere forta deosebita pe care o are flota Federatiei Ruse de la Marea Neagra. Deci nu ascundem faptul ca prezenta acestei flote ne genereaza ingrijorari. Si atunci, un numar mare de exercitii care sa presupuna prezenta unor nave ale aliatilor NATO in Marea Neagra, impreuna cu flota Romaniei si a Bulgariei, este un lucru de mare interes pentru Romania. Nu suntem dezinteresati, dimpotriva, suntem interesati ca pe teritoriul Romaniei sa existe structuri de comanda a fortelor aliate nu la nivel foarte mare, dar aceste structuri de comanda trebuie sa existe, in opinia noastra„, declara Traian Basescu, in urma cu doua zile.

author avatar
eNational
178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger