AcasăOldSorin Blejnar, fostul sef al ANAF, afaceristul Radu Nemes si sotia sa,...

Sorin Blejnar, fostul sef al ANAF, afaceristul Radu Nemes si sotia sa, trimisi in judecata

Sorin Blejnar

Procurorii DNA au fispus, joi, trimiterea in judecata a fostului sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, precum si a omul de afaceri bacauan Radu Nemes si a sotiei acestuia din urma, Diana, intr-o cauza in care sunt cercetate alte persoane fizice si juridice. Dosarul a fost deferit Curtii de Apel Bucuresti.

Sorin Blejnar

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, printre altii, a lui Sorin Blejnar. Fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F), la data faptelor de care este cercetat in dosar, este acuzat de „complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat (in forma sprijinirii)”. Blejnar este cercetat in stare de libertate.

De asemenea, DNA ii acuza pe sotii Nemes de savarsirea infractiunilor concurente de evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat. Reprezentantii Directiei Nationale anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Radu Nemes, considerat de procurori a fi „coordonatorul grupului infractional organizat”, in stare de arest preventiv, in timp ce sotia sa, Diana Nemes, este deferita instantei in stare de arest la domiciliu. De aceeasi infractiune este suspectat si George Guliu, asociat si administrator al unei societati comerciale din judetul Constanta si aflat la acest moment in arest preventiv in alta cauza decat cea mentionata.

Diana si Radu Nemes

Totodata, in acest dosar au fost trimise in fata instantei mai multe persoane juridice, pentru complicitate la evaziune fiscala.  Conform rechizitoriului intocmit de catre procurorii anticoruptie, „in perioada 2011 – 2012, inculpatii Nemes Radu, Nemes Diana Marina, Guliu George, Chirvasitu Dumitru, Buliga Mihai, Juganaru Andrei Florin, Preda Dumitru, Moldovan Ovidiu Ioan si Ghise Pavel Dumitru au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale aferente unor tranzactii cu aproximativ 90.000 de tone de motorina comercializate sub aparenta unor produse petroliere inferioare”.

Mai mult, procurorii DNA sustin ca „grupul a fost sprijinit in diferite modalitati de Marta Codrut Alexandru, Blejnar Sorin, Comanita Viorel, Secareanu Florin, care reprezentau palierul de protectie, precum si de Vrinceanu (fosta Cozma) Mariana, Belba Nicolae, Ionescu Lucian, care se aflau in subordinea celorlalti membri si executau dispozitiile acestora, cunoscand scopul urmarit”.

Sotii Nemes, precum si George Guliu, dar si societatea Excella Real Grup S.R.L. sunt acuzati ca „au ascuns sursa impozabila corespunzatoare activitatilor reale pe care le desfasura societatea, au inregistrat in contabilitate si in declaratiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achizitii de titei si au omis inregistrarea operatiunilor de comercializare a motorinei, in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale”. In acest caz, sustin procurorii, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 56 milioane euro. Ca urmare, in vederea recuperarii pagubei, in cauza s-a dispus mentinerea masurilor asiguratorii instituite, asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor trimisi in judecata, pana la suma de 242,642,205.44 lei, in vederea recuperarii pagubei produse bugetului de stat.

285 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger