AcasăOldSolicitarea DNA in cazul Oprea, trimisa Senatului de adjunctul procurorului general, Codrut...

Solicitarea DNA in cazul Oprea, trimisa Senatului de adjunctul procurorului general, Codrut Olaru

Codrut Olaru, seful DIICOT, a fost luat in catare de greii lumii interlope

Cererea procurorilor DNA in ceea ce il priveste pe fostul ministur de Interne Oprea  afost tirmisa Senatului, dar nu de catre prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), cum se anuntase intr-o prima faza, ci de adjunctul procurorului Nitu, Codrut Olaru.

Parchetul General

In conditiile in care Tiberiu Nitu s-a abtinut in a solutiona cererea formulata din directia DNA in cazul Oprea, avand in vedere ca in decursul comunicatului se fac referiri si la un asa-numit „protocol” in baza caruia procurorul general al PICCJ ar fi beneficiat de escorta politiei in momentul deplasarii in trafic, „protocol” inregistrat cu sefia MAI, pe vremea cand in fruntea ministerului se afla Oprea, senatorul vizat de prezenta cerere de incuviintare a urmaririi penale, Ministerul Public preciza, intr-o prima faza ca de solicitarea in cauza se va ocupa prim-adjunctul PICCJ, Bogdan Licu.

Doar ca din comunicatul prin care se anunta trimiterea solicitarii DNA catre Camerea Superioara a Legislativului rezulta faptul ca aceasta cerere a fost inaintata catre Senat, din directia PICCJ de catre adjunctul procurorului general al Parchetului de pe Inalta Curte. Iar acesta este fostul sef al DIICOT, Codrut Olaru. Cel mai probabil, avand in vedere ca Oprea a fost coordonatorul tezei sale de doctorat, si Licu s-a abtinut in a solutiona aceasta cerere. „In conformitate cu disp. art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedura penala si a Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curtii Constitutionale, adjunctul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale fata de OPREA GABRIEL, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si Ministru al Afacerilor Interne, actual membru al Senatului, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de abuz in serviciu, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal. Faptele retinute in sarcina acestuia formeaza obiectul unui dosar al Directiei Nationale Anticoruptie”, se mentioneaza in comunicatul Ministerului Public.

Va amintim ca DNA cere Senatului aviz pentru incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru de Interne, acuzat de abuz in serviciu, atat pentru „folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere” si pentru „incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere„.

In privinta acestui ultim aspect, DNA noteaza ca „la data de 4 aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a inregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea in domeniul circulatiei rutiere, incheiat cu Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie. Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la incheierea protocolului de catre ministrul Oprea Gabriel, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele doua institutii, in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere”, dar si ca „protocolul a reprezentat temeiul in baza caruia, incepand cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie i s-a asigurat, cu caracter permanent, insotirea deplasarilor efectuate pe raza municipiului Bucuresti. In conditiile in care procurorul general nu era indreptatit sa beneficieze de insotire cu echipaje ale politiei rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vatamare a intereselor legitime si un prejudiciu material Directiei generale de politie a municipiului Bucuresti, precum si un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.

124 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger