AcasăOldSefa CNA, Laura Georgescu, urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu

Sefa CNA, Laura Georgescu, urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu

Laura Georgescu, sefa CNA

Laura Georgescu a fost pusa sub invinuire de catre procurorii anticoruptie in dosarul legat de licenta pentru un post TV in care sunt urmariti penal si Narcisa Iorga, membru al CNA, dar si deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc.

Laura Georgescu, sefa CNA

Procurorii DNA precizeaza, vineri, ca s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de Laura-Corina Georgescu, presedinta Consiliului National al Audiovizualului (C.N.A), sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu.

Va prezentam, in ceea ce urmeaza, precizarile DNA in acest caz:

„In cauza exista elemente din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, presedinta CNA, autoritatea nationala in domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenti), retragerea licentei audiovizuale pentru un post TV. In consecinta, a fost emisa decizia nr.483/2013, in care, dupa o foarte elaborata expunere de motive si consideratii de natura tehnica, s-a hotarat ca respectivul post TV a incalcat dispozitiile art.57 alin.1 lit.b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, in sensul ca a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sanctiune prevazuta de lege intr-o asemenea situatie fiind retragerea licentei.

Dupa numai doua saptamani, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o alta decizie, nr.514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioara (6 voturi pentru si 4 voturi impotriva, din 10 membri prezenti), precizandu-se doar ca argumentele continute in contestatia depusa de postul de televiziune sanctionat au fost admise, fara a se mai realiza o analiza tehnica sau sa se tina cont daca exista un punct de vedere al specialistilor din cadrul CNA, care sa constate daca sustinerile din contestatie sunt temeinice si legale.

Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit ca, urmare a exercitarii necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de catre suspecta Georgescu Laura, presedinte C.N.A., in mod nejustificat, trei dintre membrii CNA care, la sedinta anterioara votasera pentru retragerea licentei postului TV, in sedinta din 1 octombrie 2013, au votat in favoarea postului TV anterior sanctionat. Aceasta, in conditiile in care situatia de fapt nu se modificase, in afara existentei unei contestatii, depuse la data de 24 septembrie 2013 (ce contine doar 2 pagini si jumatate), fara a se fi intocmit vreun document de natura tehnica in cadrul institutiei pentru a se verifica argumentele sustinute in respectiva contestatie.

Potrivit datelor rezultate in urma efectuarii de acte de urmarire penala, dupa aflarea deciziei de retragere a licentei postului TV, persoana care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiatilor, controleaza societatea comerciala detinatoare a postului TV, a fost indrumata de Iorga Narcisa, membru CNA, suspecta in cauza, sa apeleze la cunostintele din mediul politic, pentru a influenta votul pe care ceilalti membri ai C.N.A. urmau sa il dea cu privire la contestatia pe care reprezentantii postului TV intentionau sa o formuleze. Iorga Narcisa a indicat ce oameni politici ar trebui accesati si capacitati, pentru ca acestia, l-a randul lor sa ii influenteze pe membrii CNA asupra carora puteau sa isi exercite influenta si autoritatea. In acest context, printre oamenii politici nominalizati de Narcisa Iorga, s-a numarat si parlamentarul Viorel Hrebenciuc.

Urmare a indicatiilor primite de la Iorga Narcisa, reprezentantul postului TV i-a solicitat sprijinul deputatului Hrebenciuc Viorel, suspect in cauza, cerandu-i sa intervina la nivelul presedintei C.N.A, Laura Georgescu, astfel incat sa o determine sa se implice in sustinerea intereselor postului TV sanctionat, mai concret sa obtina revocarea actului administrativ emis de CNA in data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasa licenta.

In urma solicitarii facute de reprezentantul postului TV, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a o determina pe suspecta Laura Georgescu ca institutia pe care o conduce sa revina asupra deciziei, folosindu-se de influenta si autoritatea pe care le detine in calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte – membru al Comitetului Executiv National, organul de conducere si de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al camerei Deputatilor, functie care ii confera automat calitatea de membru al organului central de conducere si de decizie al partidului – Comitetului Executiv National.

La randul sau, Georgescu Laura a fost numita ca membru al C.N.A. din postura de reprezentant propus de catre Guvern, fiind aleasa cu voturile partidului in a carui structura de conducere se regaseste parlamentarul Hrebenciuc Viorel, care de altfel a si sustinut-o in vederea alegerii ca presedinta a C.N.A..

Prin actiunea sa, Georgescu Laura a contribuit la cauzarea unei tulburari insemnate a activitatii C.N.A., prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu si incalcarea dispozitiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis functionarea, in continuare, a unui post de televiziune caruia ii fusese retrasa in mod corect licenta. Astfel, au fost afectati implicit si ceilalti operatori de televiziune, atat sub aspectul concurentei neloiale, cat si a increderii in corectitudinea desfasurarii activitatii de catre singurul organism abilitat sa monitorizeze domeniul audiovizual si sa aplice legislatia specifica.

La data de 5 septembrie 2014, persoanei sus mentionate i s-au adus la cunostința calitatea de suspect si acuzațiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fața de alte persoane”, precizeaza DNA.

Cititi si: Viorel Hrebenciuc, urmarit penal pentru trafic de influenta

>:D<
author avatar
eNational
148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger