AcasăOldSe maresc salariile in Ministerul de Interne: Politistii cu studii superioare primesc...

Se maresc salariile in Ministerul de Interne: Politistii cu studii superioare primesc un spor la leafa!

Agentii de Politie din cadrul ministerului de Interne care au diploma de facultate vor primi un spor de 25% din salariul de baza. Ministrul Oprea a aprobat un ordin prin care se aduc clarificari in privinta salarizarii personalului din cadrul Ministerului de Interne, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al institutiei, subcomisarul Monica Dajbog, intr-o declaratie de presa.

Redam, in continuare, integral, declaratia de presa:

„Tema declaratiei de astazi o reprezinta adoptarea unui pachet de masuri in beneficiul politistilor si personalului militar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

In cursul zilei de ieri, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a aprobat un Ordin prin care au fost aduse o serie de clarificari prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului Ministerului Afacerilor Interne, dupa cum urmeaza:

Conform acestui Ordin, se va asigura plata cuantumului sporului de 25% din salariul de baza pentru agentii de politie cu studii superioare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care beneficiau de acest drept la data de 31 decembrie 2009.

Aceasta masura reparatorie se va aplica incepand de astazi.

Prin acelasi ordin aprobat de catre vicepremierul Gabriel Oprea, au fost clarificate aspectele privind acordarea sporului pentru munca prestata pe timp de noapte, pentru activitatile desfasurate in baza programarilor sau a planificarilor aprobate de unitate, inclusiv pentru cazurile cand aceste activitati se desfasoara in ture.

Totodata, se reglementeza modalitatea de stabilire a gradatiilor pentru perioada concediului de crestere a copilului, cat si modalitatea de acordare a ajutorului in caz de deces pentru familiile angajatilor Ministerului Afacerilor Interne care si-au pierdut viata in timpul serviciului.

Acest ajutor acordat in caz de deces reprezinta venit neimpozabil si este exceptat de la plata contributiilor sociale obligatorii.

De altfel, aceasta forma de sprijin cuvenita familiilor politistilor si personalului militar din Ministerul Afacerilor Interne, completeaza pachetul de masuri adoptate, in acest an, tot prin ordine ale viceprim-ministrului pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, in beneficiul familiilor personalului decedat in misiune si a personalului ranit in misiune. Prin ordinele respective s-a introdus posibilitatea mentinerii in activitate sau a reincadrarii angajatilor care au fost raniti in misiune si au fost incadrati intr-un anumit grad de invaliditate.

In cazul aparitiei unor situatii tragice cum sunt cele ale decesului angajatilor aflati in misiune, este prevazuta posibilitatea pentru sotul supravietuitor sau copii de a se angaja in Ministerul Afacerilor Interne. In situatia in care copiii angajatului decedat in misiune indeplinesc cerintele prevazute de lege, acestia se pot inscrie in institutiile de invatamant ale Ministerului Afacerilor Interne, in mod direct, fara examen.

Masurile prevazute de ordinul aprobat ieri reprezinta o continuare a demersurilor facute anul acesta de catre viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, in vederea asigurarii platii drepturilor legale ale angajatilor Ministerului Afacerilor Interne.

Dupa cum probabil va amintiti, la inceputul acestui an au fost luate masuri pentru ca plata drepturilor de echipament sa se faca lunar si la termen, lucru realizat incepand cu luna aprilie.

Aceasta situatie a fost reglementata in conditiile in care, in ultimii ani, drepturile de echipament pentru politisti, jandarmi, pompieri si ceilalti angajati ai Ministerului Afacerilor Interne au fost in mod frecvent amanate si intarziate la plata.

Mentionez ca in acest an a fost achitata si diferenta de 50% reprezentand drepturile de echipament restante din anul 2013.

Totodata, in acest an a fost reglementata problema decontarii transportului pentru lucratorii care au fost mutati sau transferati in interesul serviciului in alta localitate decat cea de domiciliu, dar si situatia privind posibilitatea avansarii inainte de termen a angajatilor merituosi.

Tot prin ordin de ministru a fost reglementata metodologia de acordare a drepturilor salariale pentru personalul contractual promovat in functii. in aceste conditii, peste 3.500 de angajati – personal civil au fost promovati in functie.

In continuarea aceluiasi demers se inscrie si promovarea de catre vicepremierul pentru securitate nationala, si aprobarea in Guvern, a ordonantei de urgenta pentru recompensarea muncii prestate in zilele libere si de sarbatoare legala, masura aplicabila tuturor angajatilor institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala.

Actul normativ aprobat de Guvern stabileste, practic, recompensarea cu un spor de 75% din solda sau salariul de baza in vigoare la data de 31 decembrie 2009, a timpului efectiv lucrat in zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si in celelalte zile libere stabilite prin lege, in cazul in care nu se poate acorda timp liber corespunzator.

Referindu-ne la nevoia de acoperire a deficitului de personal, trebuie precizat ca anul acesta, pentru prima data dupa anul 2010, toti absolventii promotiei 2014 ai Academiei de Politie, dar si ai scolilor de subofiteri si agenti, au fost incadrati la termen.

Este vorba de peste 750 de ofiteri, agenti si subofiteri care, in prezent, lucreaza in structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Pe linia asigurarii mijloacelor de mobilitate, din dispozitia vicepremierului Gabriel Oprea, la acest moment au fost intreprinse demersurile necesare pentru aprobarea utilizarii, cu ocazia rectificarii bugetare, a sumei de aproximativ 31 milioane de euro, provenita din venituri proprii, pentru achizitionarea de autovehicule cu dotari speciale destinate muncii operative.

De asemenea, 450 de autospeciale urmeaza sa intre in dotarea Ministerului Afacerilor Interne in luna octombrie ca urmare a derularii Programului Rabla la care ministerul nostru a aplicat in acest an.

Doamnelor si domnilor,

Doresc sa precizez ca multe dintre aceste masuri – unele de tip reparatoriu, altele cu caracter de noutate – care au ca beneficiari angajatii Ministerului Afacerilor Interne – politisti, jandarmi, pompieri – au fost dispuse de viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, si ca urmare a discutiilor purtate periodic cu reprezentantii organizatiilor profesionale si sindicale reprezentative, dar si a propunerilor facute in cadrul sedintelor permanente ale Comisiei de Dialog Social.

Asa cum a precizat si in alte randuri, vicepremierul Gabriel Oprea va sustine in continuare orice demers care are ca scop respectarea drepturilor angajatilor, imbunatatirea conditiilor de munca sau recunoasterea meritelor celor performanti.

Obiectivul fundamental al acestor masuri este acela al cresterii nivelului de siguranta al romanilor prin imbunatatirea performantei serviciului public prestat de angajatii Ministerului Afacerilor Interne in folosul cetatenilor.”

Asa cum a fost prezentat si la momentul respectiv, adoptarea acestei ordonante a fost absolut necesara in conditiile insuficientei personalului raportat la timpul de munca afectat misiunilor operative, derulate 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Totodata, aceeasi Ordonanta de Urgenta a reglementat cuantumul drepturilor personalului care executa lucrari de exceptie sau misiuni speciale, stabilind ca baza de calcul salariul de baza, respectiv solda lunara prevazuta de legislatia in vigoare la data de 31 decembrie 2009.

Prin acordarea de procente diferentiate ale acestui cuantum a rezultat o majorare a numarului beneficiarilor din unitatile operative ale unor astfel de cresteri de salariu”.

author avatar
eNational
4.974 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger