AcasăOldScenariu de cosmar: Banatul ar putea ajunge sub ape. Vestile de la...

Scenariu de cosmar: Banatul ar putea ajunge sub ape. Vestile de la meteorologi nu sunt bune!

Temerile locuitorilor din Banat cresc de la o ora la alta. Deja mai multe localitati din judetele Arad si Timis sunt sub ape, ca urmare a ploilor din ultimele zile. Iar meteorologii au emis, marti, o avertizare in care anunta noi precipitatii abundente in zonele respective.

O mare problema la acest moment in judetele Arad si Timis este legata de evacuarea apei. Desecarea ridica mari dificultati. „Riscam sa bagam Banatul sub ape, asa cum a fost in urma cu sute de ani. Din pacate, tot ceea ce s-a construit in ultimele doua secole in materie de desecare s-ar putea compromite din cauza neimplicarii energice a factorilor responsabili”, a declarat Adrian Pau, directorul Agentiei Nationale de imbunatatiri Funciare Timis, potrivit Renasterea Banateana. Conform sursei citate, din 91 de statii de pompare existente pe raza agentiei timisene, doar 62 sunt functionale. Mai mult, exista si o problema legata de personalul insuficient, dar si de faptul ca statul nu finanteaza decat anumite astfel de lucrari, in restul cazurilor fiind nevoie ca proprietarii sa achite costul interventiilor de desecare, conform sursei citate.

Situatia ii face pe multi sa se ingrijoreze si sa se gandeasca la scenarii de cosmar, mai ales ca inca nu si-au spers din minte inundatiile care au afectat serios Banatul, in 2005. Apele dezlantuite au inundat case, au distrus gospodarii si le-au dat viata peste cap locuitorilor din zona.

Nici pentru urmatoarele zile vestile de la meteorologi nu sunt deloc bune. Zona Banatului se afla sub avertizare Cod Galben de ploi abundente. Atentionarea intra in vigoare marti la ora 23 si expira miercuri dimineata la ora 9. „In intervalul mentionat va ploua, indeosebi in vestul si sud-vestul tarii. In Banat, vestul si nordul Olteniei si sudul Crisanei, cantitatile de apa vor atinge local 25 l/mp, iar in Muntii Banatului si in vestul Carpatilor Meridionali se vor depasi izolat 50-60 l/mp”, informeaza ANM.

author avatar
eNational
625 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger