AcasăOldS-a stins Radu Beligan, "totem al teatrului romanesc". Marturiile pline de emotie...

S-a stins Radu Beligan, „totem al teatrului romanesc”. Marturiile pline de emotie ale colegilor de breasla

O zi deosebit de grea pentru cultura autohtona. Cea in care aflam despre disparitia dintre cei vii a unuia dintre cei mai cunoscuti si indragiti actori, Radu Beligan, maestrul cu o cariera de peste 75 de ani in lumea teatrului si a filmului.

Regrete, respect si amintiri de neuitat. Acestea ar fi, in mare, cuvintele folosite de catre colegii de breasla ai lui Radu Beligan pentru a evoca memoria actorului care s-a inaltat la Ceruri miercuri dupa pranz, la varsta de 97 de ani.

„Nu pot sa sa spun decat Dumnezeu sa-l odihneasca (…) Prin Radu Beligan se stinge o lumina a Generatiei de Aur, (…) va fi in amintirea noastra”, a transmis Magda Catone, actorita a Teatrului National din Capitala, la postul B1 TV.

„A fost pentru mine 7 ani tata pe scena si asta ma emotioneaza profund (…) s-a purtat ca un tata, ca un mentor, alaturi de ceilalti (…) A fost un om bun”, a povestit, printre lacrimi, Monica Davidescu, la Romania TV. Actrita a jucat, va reamintim, o perioada importanta de timp alaturi de maestru, pe scena Teatrului National.

Actrita-regizor Rodica Popescu Bitanescu a evocat, la randul sau, personalitatea actorului disparut miercuri dintre cei vii. „Acest om mi-a dat aripi (…) de la Radu Beligan am „furat meserie” (…) un om muncitor (…) avea o tinuta (…) un om de calitate, care ii placea sa citeasca (…) a disparut o legenda a teatrului romanesc”, a admis cunoscutul om de teatru, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

„A murit ultimul stalp mare al teatrului romanesc(…) A plecat un model exemplar”, a declarat Dorel Visan, pentru Antena 3, actorul mentionand ca a avut multe lucruri de invatat de la maestrul Beligan.

Cuvinte deosebit de frumoase a folosit, pentru a evoca personalitatea maestrului, si Florin Zamfirescu, coleg de teatru cu regretatul Radu Beligan „un totem al teatrului romanesc (…) a prins trei sisteme – a tranversat trei epoci si a ramas la fel de mare, intangibil ca artist si unic in felul lui (…) Un om de o cultura aproape incredibila (…) Beligan citea intruna”, a mentionat actorul TNB,  intr-o interventie telefonica la RealitateaTv.

„Avea un anumit tip de rafinament care-l descria perfect. (…) Era poate unul dintre cei mai mari intelectuali pe care i-am avut vreodata (…) O pierdere artistica enorma”, a marturisit Irina Margareta Nistor, la acelasi post tv.

Cititi si: A murit marele actor Radu Beligan

sursa foto:obiectiv.info

author avatar
Cristina Stefan
150 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger