AcasăOld"S-a deschis focul asupra lor". Primele concluzii ale anchetei privind moartea militarilor...

„S-a deschis focul asupra lor”. Primele concluzii ale anchetei privind moartea militarilor romani, in baza afgana

Plutonierul Dumitrescu

La o zi de cand familiile, apropiatii si colegii plutonierului Iulian Dumitrescu si ai sergentului Adrian Vizireanu au primit cea mai grea veste cu putinta, aceea ca militarii romani au pierit in Afganistan, in timpul unei misiuni, au aparut primele date din ancheta demarata in vederea stabilirii tuturor conditiilor in care s-a produs tragedia. In tot acest timp, celalalt roman care a cazut victima atacului respectiv a ajuns la spital, in Germania.

Plutonierul Dumitrescu

Daca sambata s-a vorbit despre un „incident” in urma caruia cei doi militari au pierit, iar colegul lor a ajuns la spital, fara sa fie anuntate detalii in privinta conditiilor in care s-a intamplat totul, duminica in jurul pranzului s-au aflat primele amanunte oficiale. Conform Ministerului Apararii, cele dintai ‘constatari’ ale comisiei militare care cerceteaza cazul au fost primite duminica dimineata, din directia comandantului detasamentului romanesc de forte pentru operatii speciale din Afganistan, din care faceau parte cei trei compatrioti.

„Au actionat conform procedurilor”

Sergentul Vizireanu

Din aceste concluzii – prezentate intr-un comunicat al MApN -rezulta faptul ca romanii se aflau intr-o baza de pregatire din apropiere de Kandahar, unde se ocupau cu pregatirea unor politisti afgani. La un moment dat, „s-a deschis focul asupra lor de catre persoane purtand uniforma fortelor de securitate afgane”. Pusi in fata acestei situatii, romanii au reactionat. „Militarii romani au actionat conform procedurilor din teatrul de operatii: au ripostat cu foc, ucigandu-i pe agresori si au asigurat zona”, se mentioneaza din directia ministerului condus de Mihnea Motoc.

Militarul roman ranit a ajuns in Germania

Schimbul de focuri nu a durat mai mult de 3-4 minute, rastimp in care trei militari romani au fost raniti, din pacate doi dintre ei mortal. Toti cei trei compatrioti au fost dusi la cel mai apropiat spital. Doar unul dintre ei a supravietuit. Numele sau nu a fost facut public, din motive lesne de intele, si nu au fost comunicate nici detalii despre ranile suferite. Tot ce se stie este faptul ca a fost dus, in aceasta dimineata, la un spital militar american aflat in Germania si ca „se afla in stare stabila”.

Ancheta in acest caz care a indoliat Armata Romana continua. In cel mai scurt timp, trupul fara viata al plutonierului Iulian Dumitrescu si cel al sergentului Adrian Vizireanu vor fi repatriate.

sursa foto: Ministerul Apararii

author avatar
Cristina Stefan
209 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger