AcasăOldRegele Mihai I i-a retras nepotului sau, Nicolae, titlul de Principe si...

Regele Mihai I i-a retras nepotului sau, Nicolae, titlul de Principe si l-a exclus din linia de succesiune

Pana recent era al treilea in ordinea de succesiune la tronul Romaniei, dupa ce, in urma cu cinci ani, pe 1 aprilie, in ziua in care a implinit varsta de 25 de ani, tanarul Nicolae devenise Principe al Romaniei.

Inca de la inceputul lunii in curs, insa, Majestatea Sa a luat o hotarare in privinta tanarului sau nepot, in varsta de 30 de ani. Despre decizia Regelui Mihai I, care a ajuns in atentia Principesei Elena, mama lui Nicolae, prin intermediul unei scrisori pe care suveranul i-a adresat-o personal, opinia publica a aflat abia in cursul primei zile a acestei saptamani, prin intermediul unui comunicat de presa.

Asadar, ca urmare a deciziei luate de Majestatea Sa, hotarare consemnata intr-un document semnat de Regele Mihai, Nicolae a ramas – chiar din prima zi a lunii august – fara titul de „Principe al Romaniei”, dar si fara calificativul de „Alteta Regala”, care il insotea pe cel dintai. Mai mult, din informatiile ce reies din precizarile Biroului de Presa al Majestatii Sale, Regele a dispus excluderea lui Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei.

Cat despre motivele care l-au facut pe suveranul in varsta de 93 de ani sa ia aceste hotarari in privinta tanarului sau nepot, acestea sunt precizate in documentul citat, in care se explica faptul ca Regele a avut in gand perioada de dupa momentul in care fiica sa, Margareta, nu va mai fi Custodele Coroanei, drept urmare nu se pune problema vreunei sanctiuni, cum s-ar fi putut gandi unii, la aflarea vestii. „Majestatea Sa a afirmat ca Familia Regala si societatea romaneasca din acele vremuri vor avea nevoie de o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti”, explica seful Casei Regale a Romaniei, care conchide precizand ca afectiunea pe care i-o poarta nepotului, in calitate de bunic, nu se schimba odata cu aceasta decizie. „Pastrand aceeasi afectiune nepotului sau, Regele Mihai nadajduieste ca Nicolae va gasi, in anii viitori, un fel potrivit de a-si servi idealurile si de a folosi calitatile cu care Dumnezeu l-a inzestrat”, se incheie comunicatul cu pricina.

Va reamintim ca, pana ca bunicul sau sa ia o astfel de decizie, tanarul Nicolae s-a bucurat de titlul de „Principe al Romaniei” vreme de cinci ani.

sursa foto: facebook.com/FamiliaRegala

author avatar
Cristina Stefan
302 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger