AcasăOldProcurorul-sef al DNA, "spionat" de agenti din afara tarii

Procurorul-sef al DNA, „spionat” de agenti din afara tarii

Teorie-soc. Laura Kovesi, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, spionata de firma unor fosti agenti Mossad. Cel putin asa sustin jurnalistii de la Rise Project.

UPDATE: DIICOT face precizari in privinta celor doi israelieni arestati in acest caz.

Va prezentam, integral, comunicatul prpcurorilor pe acest subiect:

„La data de 03.04.2016  procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala  au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor:

WEINER RON     pentru savarsirea  infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

GECLOWICZ DAVID   pentru savarsirea  infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integritatii datelor informatice  si complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca pe parcursul lunii martie 2016, doua  persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv/Israel cat si in Londra/UK, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, WEINER RON si GECLOWICZ DAVID au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora.

In cadrul gruparii astfel constituite, cei doi inculpati aveau roluri si sarcini precis trasate de catre  cei doi lideri, respectiv inculpatul WEINER RON raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de e-mail, in timp ce, in prealabil, inculpatul GECLOWICZ DAVID era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul persoanei publice vizate si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.

In continuarea demersului infractional, inculpatul WEINER RON, introducand fara drept credentialele titularilor legitimi, a accesat in mod repetat si fara drept, (fara autorizarea/consimtamantul detinatorilor si utilizatorilor legitimi), respectiv prin incalcarea masurilor de securitate (id-uri si parolele de autentificare) casutele de e-mail (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clientilor), sisteme informatice apartinand unui numar de trei  persoane vatamate.

Dupa ce in prealabil autorul a accesat respectivele conturile on-line si a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunostinta de informatiile si corespondenta privata stocate in cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat si le-a transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic, producandu-se in acest fel modificari inerente in continutul conturilor atacate.

La data 03.04.2016  Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea inculpatilor pentru o perioada de 30 de zile.

Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public precizam ca, raportat la infractiunile care fac obiectul urmaririi penale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie nu are calitate procesuala la acest moment.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul DCCO si DGPMB”.

––––––

In acest caz, patru barbati de origine israeliana au intrat in vizorul DIICOT, fiind suspectati de spionarea comunicatiilor. O ancheta in acest caz fiind in plina desfasurare, din cate a confirmat insusi procurorul-sef al acestei institutii, pentru sursa citata. Momentan nu se cunosc potentialii beneficiari ai acestei actiuni concertate asupra sefei DNA, insa se asteapta ca aceste aspecte sa fie lamurite de catre procurorii Antimafia care se ocupa se investigatie.

Firma in cauza se numeste Black Cube, l-a avut drept presedinte onorific pe Meir Dagan, fostul sef al Mossadului, din perioada 2002-2011, iar doi dintre cei patru suspecti in acest caz, ambii co-fondatori ai societatii de investigatii private in cauza, sunt fosti ofiteri de informatii, conform Rise Project. De asemenea, alti doi barbati au fost deja arestati. Din cate mentioneaza aceeais sursa, acestia din urma „si-au derulat actiunile din teren pe parcursul lunii martie si în acest timp au spart trei dintre conturile de email ale apropiatilor lui Kovesi”.

Momentan nu a aparut o reactie din partea sefei DNA pe acest subiect.

author avatar
eNational
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger