AcasăOldProcurorul general alege sa nu comenteze in privinta comunicatului DNA/ Cererea in...

Procurorul general alege sa nu comenteze in privinta comunicatului DNA/ Cererea in cazul Oprea, solutionata de adjunctul sau

Desi mass-media si-a dorit sa afle punctul sau de vedere cu privire la mentiunile pe care procurorii anticoruptie le fac, in privinta unui asa-numit „protocol” incheiat de MAI-ul condus de Oprea cu Parchetul General, aspecte trecute in comunicatul prin care DNA a anuntat, in cursul diminetii, ca solicita incuviintarea urmaririi penale pe numele lui Gabriel Oprea, pentru doua acuzatii de abuz in serviciu, Tiberiu Nitu a ales sa nu faca niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

Este vorba despre solicitarea transmisa procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (Parchetul General-n.r) de sesizare a Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de senatorul Oprea, fost ministru de Interne si vicepremier pe chestiuni de securitate nationala, comunicat in continutul caruia erau mentionate o serie de aspecte in care apare numele insitutiei in fruntea careia se afla, la acest moment, procurorul Nitu. „Avand in vedere obligatia de rezerva specifica magistratilor si consecvent pozitiei adoptate intotdeauna in cazul dosarelor aflate in curs de solutionare, domnul Tiberiu Mihail Nitu – procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie apreciaza ca nu este oportun sa faca nici un fel de declaratii in ceea ce priveste aspectele de la punctul 2 al comunicatului Directiei Nationale Anticoruptie. Totodata, procurorul general doreste sa sublinieze faptul ca activitatea procurorilor este guvernata de principiul independentei, astfel incat nimeni nu poate interveni in deciziile procurorului de caz”, se precizeaza intr-un punct de vedere dat publicitatii in urma cu scurt timp, din directia Ministerului Public.

Mai mult, in cadrul aceluiasi comunicat se mentioneaza ca Nitu s-a abtinut de la solutionarea cererii in cauza, si ca solicitarea DNA in privinta fostului ministru de Interne va fi solutionata de catre prim-adjunctul sefului PICCJ, respectiv de Bogdan Licu. „In considerarea acestor principii, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a abtinut de la solutionarea solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie, aceasta urmand a fi solutionata de prim adjunctul procurorului general„, se mentioneaza in comunicatul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

La punctul 2 din comunicatul cu pricina, emis de DNA, rin care se solitita aviz pe numele fostului ministru Oprea se precizeaza urmatoarele:

„2. Infractiunea de abuz in serviciu constand in incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere.

La data de 4 aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a inregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea in domeniul circulatiei rutiere, incheiat cu Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la incheierea protocolului de catre ministrul Oprea Gabriel, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele doua institutii, in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere.

Temeiurile legale invocate in fundamentarea protocolului au fost Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, desi niciunul din cele doua acte normative nu include procurorul general printre persoanele indreptatite a beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie beneficiaza, la randul sau, de protectie asigurata de Serviciul de Protectie si Paza, deplasarile fiind realizate cu un autovehicul al acestei institutii care are un regim de circulatie prioritara.

Protocolul a reprezentat temeiul in baza caruia, incepand cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie i s-a asigurat, cu caracter permanent, insotirea deplasarilor efectuate pe raza municipiului Bucuresti.

In conditiile in care procurorul general nu era indreptatit sa beneficieze de insotire cu echipaje ale politiei rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vatamare a intereselor legitime si un prejudiciu material Directiei generale de politie a municipiului Bucuresti, precum si un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

La data de 03 iulie 2015, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliata a modalitatii in care se desfasura activitatea de insotirea a demnitarilor pe raza municipiului Bucuresti.

Din documentul mentionat rezulta ca singurii demnitari care beneficiau de insotire permanenta erau presedintele Romaniei si prim-ministrul dintre categoriile de persoane indreptatite legal (presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum si ministrul de interne si procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului in care ministrul Oprea Gabriel si-a indeplinit atributiile de serviciu”.

87 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger