AcasăOldPrimarul din Sfantu Gheorghe, sub control judiciar timp de doua luni

Primarul din Sfantu Gheorghe, sub control judiciar timp de doua luni

La o zi de cand procurorii anticoruptie au vacut verificari la sediul primariei, ulterior edilul fiind audiat, reprezentantii DNA au decis deopotriva punerea in miscare a actiunii penale pe numele sau si plasarea acestuia sub control judiciar.

Masura controlului judiciar a intrat in vogoare joi si ramane valabila pentru urmatoarele 60 de zile, din cate mentioneaza reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un comunicat, in care se mentioneaza si acuzatiile pe care procurorii i le adus primarului Antal Arpad Andras, si anume „utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, daca fapta este savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.

Mai precis, procurorii il ancheteaza pe edilul orasului covasnean in privinta unor credite cu fonduri europene. In aceeasi cauza a ost pusa in miscare actiunea penala fata de o persoana juridica, mai precis fata de o societate comerciala- SC Tractebel Engineering SA- acuzata de complicitate la fapta pentru care edilul din Sf. Gheorghe a ajuns in atentia procurorilor.

DNA noteaza, printre altele, faptul ca pe 26 octombrie 2009, „printr-o hotarare, Consiliul Local al municipiului Sfantu Gheorghe a aprobat contractarea unei finantari rambursabile externe in valoare de 12.000.000 euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – B.E.R.D., stabilind ca rambursarea creditului sa se efectueze in 10 ani cu o perioada de gratie de 3 ani si o perioada de 7 ani rambursare principala de la unitatea creditoare”, si ca prin aceeasi hotarare, Consiliul Local a decis sa floseasca suma respectiva pentru modernizarea orasului – unor strazi, trotuare, dar si pentru reabilitarea iluminatului public si amenajarea unor piste de biciclisti si a unor parcari.

Totodata, procurorii sustin si ca „ulterior, la data de 3 noiembrie 2010, intre primaria municipiului Sfantu Gheorghe si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.E.R.D.) a fost incheiat un contract de credit pentru acordarea unui imprumut care nu va depasi suma de 12.000.000 euro, in legatura cu proiectul „Reabilitarea strazilor si iluminatului public din orasul Sfantu Gheorghe””, dar si ca „anterior acestei date, primarul Antal Arpad-Andras a depus diligente in vederea incheierii unui contract de consultanta cu SC Tractebel Engineering SA., avand ca obiect prestarea unor servicii de consultanta in vederea intocmirii documentatiei necesare atribuirii unui contract pentru intretinerea infrastructurii urbane. Societatea respectiva a intocmit si caietul de sarcini, in care a inserat anumite conditii care au inlesnit castigarea licitatiei de catre o asociere de trei firme. In acest context, pentru a favoriza societatile comerciale care au fost desemnate sa executate lucrarile si in coniventa cu societatea de consultanta Tractebel Engineering S.A., inculpatul Antal Arpad-Andras a schimbat destinatia sumei de 4.248.728,15 euro pentru a fi utilizata in alte scopuri decat cele pentru care s-a contractat creditul, provocand de asemenea si un prejudiciu bugetului local de 549.312,14 euro fara TVA”.

sursa foto: sfantugheorgheinfo.ro

176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger