AcasăOldPrimar dintr-o localitate din Iasi, trimis in judecata de DNA

Primar dintr-o localitate din Iasi, trimis in judecata de DNA

Edilul unei comune iesene a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA din cadrul serviciului Teritorial Iasi, intr-un dosar privind fraude cu fonduri europene si in care sunt cercetate penal mai multe persoane.

Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa, din judetul Iasi, la data faptelor consemnate in dosarul in cauza, a fost trimisa in judecata, DNA acuzand-o de instigare la fals intelectual, fals intelectual si „folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene”.

Aceeasi masura – trimitere in judcecata in stare de libertate -a fost luata in cazul a 17 persoane fizice, precum si doua societati comerciale, se arata in comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie. Intre ei, reprezentanti ori administratori de firme, precum si functionari sau experti in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi. Cercetat in acelasi dosar este si un consilier judetean, director in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi, la data faptelor, in prezent fiind suspendat din functie, pe care DNA il acuza de „complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene”.

Procurorii sustin ca, pe 28 martie 2008, comuna in cauza, prin reprezentantul sau legal, a depus la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit lasi, o cerere de finantare, prin care a solicitat acordarea unei finantari comunitare nerambursabile, pentru implementarea unui proiect privind modernizarea drumului comunal DC 49, Schit Hadambu – Ursita – Mironeasa, format din 4 tronsoane cu o lungime totala de 9,88 km, precum si pentru achizitionarea de utilaje si echipamente pentru servicii publice, estimand valoarea totala a proiectului la 10.596.474 lei.

De asemenea, procurorii precizeaza ca respectivul contract pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil in conditiile Programului National pentru Dezvoltare Rurala, intre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si Comuna Mironeasa, in calitate de beneficiar, a fost incheiat pe 11 septembrie, in acelasi an, pentru ca , pe 25 ocrombrie 2008, contractul sa fie atribuit firmei SC CONBETAS SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773,04 lei. „Observand faptul ca, lucrarile de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de catre inculpata SC CONBETAS SRL Vaslui pana la data expirarii termenului de implementare a proiectului, respectiv data de 11 iunie 2012, fiind inevitabila (in mod legal) rezilierea contractului si recuperarea finantarii, inculpata Curcudel Elena, primar al comunei Mironeasa a determinat receptionarea lucrarilor, fara ca acestea sa fie executate integral”, sustin procurorii DNA, conform comunicatului.

DNA a anuntat ca localitatea Mironeasa ar fi obtinut, fara drept, suma de 1.810.179,81 lei, din care 1.448.143,69 lei din bugetul UE și 362.035,92 lei din bugetul national.

Cauza va fi judecata de catre magistratii Tribunalului Iasi, instanta catre care a fost trimis dosarul.

246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger