AcasăOldNELSON MANDELA, primul presedinte de culoare al Africii de Sud, A MURIT!

NELSON MANDELA, primul presedinte de culoare al Africii de Sud, A MURIT!

Nelson Mandela, primul presedinte de culoare al natiunii sud-african, a murit, joi, dupa o lunga lupta cu boala, la varsta de 95 de ani. Anuntul a fost facut de presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma.

Nelson Mandela, primul presedinte de culoare sud-african, a incetat din viata, joi seara. Mandela era privit de aproape toata tara ca fiind „parintele natiunii”. Fusese internat de mai multe ori in spital, anul acesta, pentru o infectie pulmonara. Incepand cu data de 1 septembrie, Mandela era ingrijit la domiciliu de 22 de medici din Johannesburg, dupa ce a fost spitalizat timp de trei luni, urmare a infectiei pulmonare si probabil complicatii multiple.

Insa, in ciuda faptului ca pneumonia se vindecase, plamanii primului presedinte de culoare al Africii de Sud ramasesera sensibili. “Este dificil pentru el, este inca foarte sensibil la germeni, prin urmare trebuie mentinut intr-un mediu steril. Camera sa este ca un salon de terapie intensiva”, a declarat in luna noiembrie, fosta lui sotie, Winnie Madikizela-Mandela.

Nelson Mandela s-a afirmat in anii 50 ai secolului trecut, ca un lider al luptei impotriva politicii de segregare rasiala a conducertii sud-africane de atunci.

El a petrecut 27 de ani in inchisoare, fiind eliberat in 1990, dupa o campanie mondiala de proteste, iar problemele pulmonare ale laureatului premiului Nobel pentru Pace erau probabil legate de sechelele lasate de tuberculoza. Fostul presedinte sud-african s-a ales cu aceasta boala in timpul detentiei pe insula-inchisoare Robben Island, in largul Cape Town, acolo unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de inchisoare.

author avatar
Alina Costache
472 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger