AcasăOldMesajul lui Iohannis pentru romanii din afara granitelor: Atentia fata de Diaspora...

Mesajul lui Iohannis pentru romanii din afara granitelor: Atentia fata de Diaspora sa devina o prioritate nationala

Klaus Iohannis a anuntat ca are o „preocupare de suflet” – si anume aceea de a se ajunge la o noua perspectiva asupra relatiei dintre stat si „cetatenii care au ales sa traiasca in afara granitelor tarii”

La cateva zile de cand a iscat un val de reactii- multe dintre ele in randul romanilor din Diaspora, care fie au comentat pe Facebook, fie si-au retras like-ul dat paginii oficiale de pe reteaua de socializare, ca urmare a unei declaratii facute de liderul de la Cotroceni in chestiunea Fisc -Antene (afirmatii asupra carora Iohannis a revenit cu clarificari)- seful statului a vorbit despre situatia romanilor aflati in strainatate.

S-a intamplat marti dimineata, la Cotroceni, in cadrul unui eveniment dedicat romanilor aflati dincolo de granite, denumit „Diaspora romaneasca, vector de dezvoltare”. „Statul roman trebuie sa-i serveasca deopotriva pe toti romanii, din interiorul și din afara granițelor. Convingerea mea este ca a valorifica potentialul romanilor din afara tarii inseamna, de fapt, a crea un cadru propice pentru bunastarea tuturor romanilor (…)  nu putem ignora jumatate din Romania activa, care munceste peste hotare”, s-a exprimat presedintele.

Ca urmare a celor constatate, Iohannis vrea o schimbare, anuntand ca acesta este si scopul intrevederii la care au participat atat premierul, cat si ministri ai Cabinetului sau, dar si alesi ai neamului. „De aceea, ne aflam astazi aici: pentru a pune o piatra de temelie la crearea unui nou cadru, in care atentia fata de diaspora sa devina o prioritate nationala. Acesta va trebui transpus in politici publice, programe și proiecte”, considera presedintele.

Subliniind ca „romanii din strainatate au ceva util de oferit tarii”, Iohannis nu a omis nici faptul ca a constatat faptul ca „prea putini romani au planuri concrete de intoarcere in tara”. Nu in ultimul rand, seful statului a declarat ca ar vrea ca „prezenta romanilor peste hotare sa fie o chestiune de alegere, nu una de necesitate”.

foto: Facebook/Klaus Iohannis

120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger