AcasăOldMasacrul de la Paris. Toate amanuntele despre "baia de sange" din capitala...

Masacrul de la Paris. Toate amanuntele despre „baia de sange” din capitala Frantei

Dupa atacurile teroriste de vineri seara din Paris, soldate cu moartea a cel putin 129 de persoane, in Franta s-a declarat Stare de urgenta.


– Formatiunea extremista Statul Islamic a revendicat atacurile.
– Cel putin 129 de persoane au murit in atacurile de vineri seara din centrul capitalei Frantei, arondismentele 10 si 11, precum si din cartierul Saint-Denis.
– Bilantul provizoriu indica existenta a 352 raniti, dintre care cel putin 99 in stare extrem de grava
– Trei persoane au fost arestate in Belgia, in Molenbeek, o suburbie a capitalei Bruxelles. Se presupune ca persoanele retinute ar avea legaturi cu atentatele de vineri seara din Paris.
– „Baia de sange” de la Bataclan – sala de concerte in care se aflau circa 1.500 de spectatori, care asistau la un concert rock al trupei americane „Eagles of Death Metal”, ingroasa numarul deceselor dupa evenimentele de vineri seara: minimum 89 de morti si nenumarati raniti.
– La Bataclan, patru atacatorii au tras in multime, dupa care trei dintre ei s-au sinucis, activand centurile explozive. Un al patrulea terorist a fost impuscat mortal de politie, dupa interventia in forta care a avut loc imediat dupa miezul noptii.
– Impresarul trupei „Eagles of Death Metal” a anuntat ca niciunul dintre membrii formatiei nu a fost ranit, insa artistii isi vor intrerupe concertul sustinut in Europa si se vor intoarce acasa.
– Unul dintre atacatorii de la Bataclan a fost identificat. Este vorba despre un rezident francez, de 30 de ani, domiciliat in Courcouronnes, o suburbie a Parisului. Barbatul avea antecedente, fiind anchetat pentru mai multe delicte.
– Un pasaport sirian si un altul egiptean sunt documente gasite langa corpurile a doi presupusi teroristi care s-au sinucis in preajma arenei „Stade de France”. Pasaportul imigrantului sirian – despre care se stie ca avea 35 de ani –  indica faptul ca acesta ar fi patruns in Europa in luna octombrie, prin Grecia. Ministerul de Interne de la Atena confiormat acest lucru.
– Premierul Manuel Valls a anuntat sambata seara ca „Franta este in razboi” si ca statul francez „va actiona si va ataca acest dusman pentru a-l distruge” in interiorul tarii, in Europa si in Siria si Irak. Valls avertizeaza ca raspunsul Frantei la aceste atrocitati consumate vineri seara va fi unul pe masura.
– Presedintele Francois Hollande a declarat stare de urgenta in toata Franta si trei zile de doliu national. In plus, s-a reinstituit controlul la frontiere. Presedintele se va adresa luni Parlamentului.
– Sefii Uniunii Europene au emis o declaratie comuna prin care anunta ziua de luni zi de doliu in intreaga Europa.

– Cel putin 129 decese consemnate in sase locatii diferite din Paris:

Ora atacului 21.20, 21.30, 21.53. Arena „Stade de France” (Saint-Denis): o persoana decedata. Trei teroristi morti.
Ora atacului 21.25. Restaurant „Le Petit Cambodge”/ Bar „Le Carillon” (ambele pe Rue Alibert): 15 morti – 10 raniti in stare grava
Ora atacului 21.32. Café Bonne Bière (Rue du Faubourg du Temple): 5 morti, 8 raniti in stare grava.
Ora atacului 21.36. Rue de Charonne: 19 morti – 9 raniti in stare grava.
Ora atacului 21.40: Cafenea „Comptoir Voltaire” (Bulevard Voltaire): 1 terorist mort
Ora atacului 21.40: Sala de spectacole „Bataclan”: 89 de morti – nenumarati raniti. Trei teroristi morti dupa asaltul politiei


– Potrivit autoritatilor franceze, „trei echipe coordonate de teroristi sunt la originea acestei barbarii”.
– La 15-20 de minute dupa startul meciului amical Franta – Germania, disputat vineri seara pe arena „Stade de France”, in fata a circa 80.000 de spectatori, un terorist kamikaze a detonat incarcatura pe care o avea asupra sa. O persoana a fost ucisa. Barbatul a incercat initial sa patrunda pe stadion, avand bilet la meci. Alte doua explozii au fost auzite in urmatoarele 10-20 de minute in zona arenei, ele fiind opera altor doi teroristi sinucigasi. Prezent intr-una dintre lojele stadionului, presedintele Francois Hollande a fost evacuat imediat.


– In Franta s-a instituit Starea de urgenta, activandu-se codul „Alpha Red”. Aproape 1.500 de militari au fost desfasurati in diferite obiective din Paris. Mai multe muzee, sali de spectacole, Turnul Eiffel si Dinsneyland au fost inchise publicului. Prefectura orasului a deschis o linie de urgenta pentru informatii: 0800 40 60 05.
– Ministerul Afacerilor Externe anunta ca doi cetateni romani au fost raniti in timpul atacurilor care au avut loc vineri seara in capitala Frantei.  Ambele persoane sunt in afara pericolului.

author avatar
Mihai Koblenko
299 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger