AcasăOldLovitura de stat in Turcia: armata a preluat puterea in tara, guvernul...

Lovitura de stat in Turcia: armata a preluat puterea in tara, guvernul anunta ca nu se preda si ca va curge sange!

UPDATE: Peste 700 de soldati au fost arestati. Liderul pucistilor a fost la randul sau retinut. Erdogan e la Istanbul. Politia si populatia l-au salvat pe presedintele turc. Presa apropiata regimului Erdogan scrie ca puciul a fost inabusit. Un fel de revolta a ienicerilor inecata in sange sau o alta  Operatiune Valkyria.

Stare de asediu in Turcia. Armata turca a remis vineri seara un comunicat in care anunta ca a preluat puterea in tara. Armata a pus stapanire pe capitala Ankara si pe orasul Istanbul. Deasupra celor doua metropole zboara avioane F16 si elicoptere de lupta, iar tancurile au fost scoase in strada. Internetul este paralizat, iar televiziunea de stat a fost ocupata. Premierul Binali Yildirim spune ca guvernul nu va ceda, ameninand factiunea armata care a dat lovitura de stat ca actiunea ei va fi contracarata, iar vinovatii vor fi aspru pedepsiti.

Yildirim mai spune ca nu este oficial o lovitura de stat, ci mai degraba o tentativa de lovitura de stat. Statele Unite si Rusia au reactionat, aratandu-se ingrijorate de situatia din aceasta tara.

Se asteptat iesirea la rampa a presedintelui Recep Erdogan, despre care unele surse afirma ca se afla tinut la loc sigur. Populatia turca este in stare de soc, asta desi in istoria acestei tari au mai existat in trecut nenumarate lovituri de stat. Consulul  roman din Turcia indeamna romanii aflat in aceasta tara sa nu iasa din case.

Podurile de peste Bosfor din Istanbul sunt inchise de armata, iar fortele militare sunt peste tot, atat la Istanbul, cat si la Ankara. Seful de stat major al armatei turce a fost retinut, La ora 24.00, ora Romaniei, televiziunea de stat a anuntat ca tara este condusa acum de o forta a pacii.

Armata are controlul asupra aerporturilor si a punctelor importante din Istanbul si Ankara. Pe de alta parte, vin informatii potrivit carora presedintele ales democratic si guvernul condus de  Binali Yildirim ar detine in continuare parghiile puterii in tara. Presedintele Erdogan a intrat in direct la CNN Turk, prin videotelefon, precizand ca actiunea factiunii armate a fost un esec si ca rebelii militari vor plati scump pentru ceea ce au facut. Erdogan, care s-ar afla in Bodrum, la mare, anunta ca va pleca de urgenta la Ankara pentru a pune ordine in tara.

author avatar
Mihai Koblenko
692 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger