AcasăOldLiviu Negoita, la Directia Nationala Anticoruptie

Liviu Negoita, la Directia Nationala Anticoruptie

Cu aproximativ un sfert de ora inaintea orei 14, fostul primar al sectorului 3 a intrat in cladirea in care se afla sediul central al DNA.

UPDATE 1: Fostul primar a iesit de la DNA, alegand sa nu faca nicio precizare cu privire la motivele pentru care a ajuns sa discute cu procurorii anticoruptie. „Nu am nimic de declarat”, a fost tot ce a precizat fostul edil, la plecarea de la Directia Nationala Anticoruptie.

UPDATE 2: Procurorii au anuntat, in urma cu scurt timp, ca fostul primar al sectorului 3 este urmarit penal, asemeni arhitectului sef, de la acea vreme, al institutiei, Stefan Dumitrascu, dar si de secretatul Primariei sectorului 3, de la data faptelor consemnate in dosar, Marius Mihaita. Toti cei trei sunt urmariri penal pentru doua fapte de „abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata”, din cate rezulta din comunicatul DNA.

Va prezentam in cele ce urmeaza, integral, precizarile procurorilor in aceasta privinta:

„Din ordonanta prin care s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii anterior mentionati, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2008 – 2009, suspectii Negoita Liviu, Mihaita Marius si Dumitrascu Stefan, in calitatile mentionate mai sus, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu referitoare la verificarea legalitatii actelor intocmite, au eliberat 4 autorizatii de construire si certificatele de urbanism aferente acestor autorizatii, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudesti, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism si protectie a zonelor in care se gasesc monumente istorice. Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor invecinate, prin degradarile suferite de acestea in cursul edificarii constructiei nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificarii unei constructii in zona de protectie a unui monument istoric, in lipsa avizelor legale.

Prin emiterea autorizatiilor de construire respective s-a creat un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat constructia, constand in obtinerea autorizatiilor de construire si supraetajare a imobilului, prin evitarea desfasurarii demersurilor necesare in vederea obtinerii:

– derogarii de la planurile de urbanism pentru depasirea regimului de inaltime al zonei,

– acordului exprimat in forma autentica a proprietarilor cladirilor invecinate cu privire la lipirea la calcan precum,

– avizelor pentru construirea intr-o zona in care se gaseste un monument istoric.

In cazul uneia dintre autorizatii, Inspectoratul de Stat in Constructii a efectuat un control, in urma caruia s-a stabilit drept masura, in sarcina primarului sectorului 3 si a arhitectului sef al sectorului 3, sa solicite instantei de contencios administrativ anularea autorizatiei anterior mentionate.

Anularea autorizatiei nu a fost ceruta in instanta, conform solicitarii Inspectoratului de Stat in Constructii, fapt ce ar fi dus la incetarea construirii.

Ulterior, in acelasi context, in anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competenta materiala de emitere, alte doua autorizatii pentru supraetajarea imobilului respectiv. Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor doua documente, nu cuprindeau datele prevazute de lege, lipsind toate mentiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum si cele privind situarea imobilului in zona de protectie a unui monument istoric.

In anii 2010 respectiv 2014, prin doua hotarari instantele de judecata au dispus anularea celor patru autorizatii de construire.

Mai mult, una dintre instante a dispus obligarea paratilor, intre care se numara si Institutia Primarului sectorului 3, la desfiintarea constructiei respective”.

––––––––-

Liviu Negoita a fost chemat pentru a discuta cu procurorii intr-o cauza in care au mai fost audiate deja mai multe persoane, printre care si secretarul Primariei sectorului 3, care a confirmat, vineri, ca este suspect de abuz in serviciu in dosarul aflat in ancheta.

Potrivit unor surse, in aceasta cauza s-ar face cercetari in privinta constructiei unui bloc pe raza sectorului in fruntea caruia s-a aflat Negoita. Va reamintim ca politicianul a avut doua mandate de edil al respectivului sector. Mai precis, Liviu Negoita a fost primar la sectorul 3, din partea PDL, in perioada 2004-2012.

272 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger