AcasăOldKovesi, despre cazul Oprescu: Dosarul, deschis in urma unor plangeri depuse in...

Kovesi, despre cazul Oprescu: Dosarul, deschis in urma unor plangeri depuse in martie. Nu s-a aplicat procedura flagranta

Sefa Directiei Nationale Anticoruptie a facut o serie de precizari, marti dimineata, in privinta cazului primarului Capitalei, Sorin Oprescu, la aproape doua zile de la arestarea sa preventiva, sub acuzatia de luare de mita.

In primul rand, opinia publica a aflat, de la insusi procurorul sef al DNA-ului, faptul ca dosarul edilului Capitalei a fost deschis in urma unor plangeri pe care le-au depus, in primavara, mai precis in luna martie, doua persoane fizice. O alta precizare importanta, facuta de Kovesi, este aceea ca printre acestea nu se afla persoana care i-a dat bani. Despre aceasta din urma, sefa DNA a explicat ca nu are calitate de martor denuntator in dosarul in cauza, ci pe cea de suspect. „Dosarul a fost deschis in primavara acestui an, ca urmare a unor plangeri formulate de persoane fizice, nu a fost o sesizare venita de la serviciile de informatii, nu a fost o sesizare din oficiu, ci doua persoane fizice au depus o plangere, daca nu ma insel la sfarsitul lunii martie”, a detaliat Kovesi.

Motivul pentru care nu s-a facut flagrant

Cat priveste firul desfasurarii lucrurilor, in seara de sambata, inainte ca Oprescu sa ajunga la audieri, iar ulterior sa fie retinut pentru 24 de ore, in noaptea de 5 spre 6 septembrie, procurorul sef al DNA a mentionat ca primarul Bucurestiului a fost citat cu mandat de aducere, dupa savarsirea presupusei fapte ce i se imputa. „Fata de suspectul Oprescu nu s-a aplicat procedura flagranta, conform Codului de Procedura Penala, el a fost citat de procurori imediat dupa comiterea infractiunii care este presupusa ca s-a comis. A fost citat cu mandat de aducere. Din considerente de tactica ale anchetei, nu a fost oprit in momentul savarsirii faptei, a presupusei fapte, ci imediat dupa, a fost citat cu mandat de aducere„, a explicat Kovesi.

In continuare, sefa DNA a lamurit ca, potrivit procedurilor, procurorii nu pot face perchezitii domiciliare pe timp de noapte. „Ca si un detaliu tehnic, potrivit Codului de Procedura Penala, nu se pot efectua perchezitii domiciliare dupa orele 20.00, deci perchezitiile pe timp de noapte. Avand in vedere ca in aceasta cauza sunt suspectate si alte persoane, din considerente de ancheta, acesta (Oprescu-n.r) a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp dupa presupusa comitere a faptei„, a precizat Kovesi.

Cat priveste suma pe care se presupune ca ar fi primit-o primarul, sefa procurorilor anticoruptie a lamurit faptul ca o parte din bani a fost gasita asupra acestuia, la o perchezitie corporala, o alta in locuinta acestuia, iar o a treia la un alt martor din acest dosar, care a fost dus la audieri in seara de sambata, cand edilul bucurestean a ajuns in vizorul DNA.

La acest moment, Sorin Oprescu se afla in Arestul Politiei Capitalei, dupa ce duminica magistratii Tribunalului Bucuresit au admis propunerea procurorilor privind arestarea sa preventiva pentru 30 de zile. Masura a fost deja contestata de catre avocatii primarului general al Capitalei.

author avatar
Cristina Stefan
349 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger