AcasăOldIICCMER cere inceperea urmaririi penale impotriva lui Constantin Istrate, acuzat de infractiuni...

IICCMER cere inceperea urmaririi penale impotriva lui Constantin Istrate, acuzat de infractiuni contra umanitatii

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a solicitat, marti, Parchetului General inceperea urmaririi penale pe numele lui Constantin Istrate, fost loctiitor al comandantului pentru paza si regim la colonia de munca Onesti, respectiv la Penitenciarul Gherla. Locotenentul-major in rezerva, astazi in varsta de 88 de ani, este acuzat de infractiuni contra umanitatii.

Reprezentantii Institutului informeaza ca, pe baza cercetarilor facute in decursul ultimelor luni, exista probe conform carora, in perioada in care a indeplinit functia de loctiitor al comandantului pentru paza si regim la colonia de munca Onesti (dec. 1953 – mai 1954), respectiv la Penitenciarul Gherla (august 1957 – noiembrie 1958, martie 1959 – octombrie 1962) si de comandant al Penitenciarului Gherla (decembrie 1958 – martie 1959), Istrate ar fi „impus persoanelor aflate in executarea pedepsei un regim de detentie inuman, care depasea ca duritate limitele prevazute de regulamentul de organizare si functionare a Directiei Generale a Penitenciarelor”.

Mai exact, pe baza probelor – documente din arhiva CNSAS, dar si marturii ale fostilor detinuti politici – s-a stabilit ca detinutii politici aflati la Onesti si Gherla (unul dintre cele mai mari penitenciare comuniste din Romania) au fost supusi unui regim de detentie „extrem de dur” care, conform precizarilor ce se regasesc in comunicatul IICCMER, „poate fi calificat drept unul de exterminare”, si in urma caruia nu mai putin de 217 persoane aflate in cele doua penitenciare au pierit.

Sursa foto: bihon.ro

104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger