AcasăOldHoria Georgescu, seful ANI, retinut de DNA pentru 24 de ore

Horia Georgescu, seful ANI, retinut de DNA pentru 24 de ore

Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a parasit incatusat sediul Directiei Nationale Anticoruptie luni la amiaza, dupa aproximativ sase ore de audieri.

Horia Georgescu a iesit din cladirea in care se afla sediul central al procurorilor anticoruptie cu putin inainte de ora 14, si a urcat intr-o masina, care va ajunge, cel mai probabil, la Arestul Politiei Capitalei.

UPDATE: Pe numele lui Horia Georgescu a fost pusa in miscare, luni, actiunea penala. Actualul sef al ANI este acuzat de abuz in serviciu, mai precis, precizeaza DNA intr-un comunicat, de trei „infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”, faptele de care este suspectat datand din perioada in care Horia Georgescu facea partie din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP. In acest caz, sustin procurorii anticoruptie, prin supraevaluarea unor bunuri imobile, statul a fost prejudiciat cu circa 75 de milioane de euro.

Georgescu va fi prezentat, marti, Instantei Supreme, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Va prezentam in continuare, integral, cominicatul DNA in privinta deciziei de retinere  pentru 24 de ore a lui Horia Georgescu:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe 24 de ore, incepand cu data de 16.03.2015, a inculpatului GEORGESCU HORIA, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

In ordonanta de retinere se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul Romaniei – Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate.

Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).

Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.

In doua cazuri evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, „comparabile” constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare.

Concluzionand, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Inculpatului Georgescu Horia i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentat la data de 17 martie 2015, Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Actualul sef al ANI a venit la audieri, in aceasta dimineata, intr-un dosar in care procurorii DNA fac verificari in legatura cu anumire retrocedari facute de catre membri ai Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Va amintim ca Georgescu a facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, in urma cu doar cativa ani.

sursa foto: antena3.ro

author avatar
Cristina Stefan
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger