AcasăOldFrancezul Patrick Modiano, castigator al Nobelului pentru literatura in 2014

Francezul Patrick Modiano, castigator al Nobelului pentru literatura in 2014

Patrick Modiano este marele castigator al Premiului Nobel pentru literatura, decernat in acest an. Printre nominalizati s-a numarat si apreciatul scriitor Mircea Cartarescu.

Numele laureatului prestigioasei distinctii a fost anuntat pe site-ul oficial al Premiilor. Conform nobel.org, francezul Patrick Modiano a primit in acest an Nobelul pentru literatura „pentru arta memoriilor, prin intermediul carora a evocat cele mai greu de inteles destine umane si a dezvaluit universul tarilor aflate sub ocupatie”.

Modiano are 69 de ani. S-a nascut la Paris si a castigat, de-a lungul anilor, mai multe distrinctii, cel mai important de pana la acest moment fiind Marele Premiu al Academiei Franceze, primit in urma cu 42 de ani, pentru romanul „Les Boulevards de ceinture”. Printre scrierile sale amintim „Rue des boutiques obscures”, „Dimanches d’août”, „Voyage de noces”  si „Du plus loin de l’oubli”.

[youtube]oHSgqpfPw7Q[/youtube]

In acest an, principalii favoriti la castigarea Premiului Nobel pentru Literatura au fost, conform presei franceze, scriitorul japonez Haruki Murahami, dar si Ngugi wa Thiong’o, un autor american de origine kenyana, in varsta de 76 de ani. De asemenea, printre nominalizatii considerati a avea mari sanse sa primeasca aceasta distinctie s-au numarat si Mircea Cartarescu, autorul volumelor „Orbitor” si „Levantul”, dar si Milan Kundera, cunoscutul scriitor francez de origine ceha.

Sursa foto: radiocluj.ro

110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger