AcasăOldFostul premier Petre Roman, la Parchetul General

Fostul premier Petre Roman, la Parchetul General

Petre Roman, fostul sef al Guvernului, a venit in aceasta dimineata la Parchetul General. Prezenta sa in fata magistratilor vine la cateva zile dupa ce seful statului a avizat solicitarea procurorilor PICCJ in privinta incuviintarii urmaririi penale a politicianului, in dosarul in care se ancheteaza evenimentele din iunie 1990.

UPDATE: Roman a parasit sediul PICCJ in jurul orei 10.20, dupa aproximativ o jumatate de ora de discutii cu reprezentantii Parchetului, declarand ca a violentele din 13 iunie ’90 ar fi fost indreptate catre persoana sa, dar si catre Exeutivul in fruntea caruia se afla, la data respectiva.”Sunt, de fapt, doua evenimente 13 iunie si Mineriada, in ce priveste 13 iunie cred ca lucrurile sunt clare, adica violentele care s-au dezlantuit in dupa-amiaza si seara zilei de 13 iunie au avut ca tinta chiar persoana mea si Guvernul meu. Au fost atacate Ministerul de Interne, Politia Capitalei, Televiziunea. Iar o dovada este faptul ca in septembrie 1991, o mineriada si mai brutala si mai mare, a fost impotriva mea si a Guvernului pe care l-am condus si am fost victimele acelei oribile si violente mineriade”, a declarat fostul premier.

–-

La momentul la care a ajuns la sediul Parchetului de pe langa Inalta curte de Casatie si Justitie (PICCJ), respectiv in jurul orei 9.50, Roman s-a grabit sa intre in incinta, alegand sa nu faca nicio declaratie prin care sa ofere detalii cu privire la motivul prezentei sale la Parchet.

Insa Roman nu este singurul fost ministru in cazul caruia Parchetul a cerut presedintelui aviz privind inceperea urmaririi penale. Si in cazul lui Stanculescu, dar si a lui Voican Voiculescu, aceste solicitari ale PICCJ au fost aprobate de catre seful statului. „Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis marti, 27 octombrie a.c., Ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala a domnului Roman Petre, fost Prim-ministru al Romaniei in perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, a domnului Voiculescu Gelu – Voican, fost Viceprim-ministru al Romaniei in perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, si a domnului Stanculescu Victor Atanase, fost Ministru al Apararii Nationale in perioada 16 februarie 1990 – 30 aprilie 1991, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se mentiona, zilele trecute, intr-un comunicat de la Cotroceni.

Va reamintim si ca, la mijlocul lunii trecute, procurorii Parchetului General au decis reluarea anchetei in Dosarul Mineriadei, si ca, de atunci, in decursul ultimelor saptamani, mai multe nume cunoscute ale scenei politice, dar nu numai au fost chemate la audieri in aceasta cauza. Printre ele si fostul presedinte Iliescu, primul director al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu, precum si Victor Atanase Stanculescu, ministrul Apararii Nationale din acea perioada, dar si fostul lider al minerilor din valea Jiului, Miron Cozma.

author avatar
Cristina Stefan
272 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger