AcasăOldFocar de rujeola: zeci de cazuri confirmate. Recomandarea Ministerului Sanatatii pentru parinti!

Focar de rujeola: zeci de cazuri confirmate. Recomandarea Ministerului Sanatatii pentru parinti!

O noua urgenta de natura medicala, dupa cazurile de sindrom hemolitic-uremic aparute in ultimele saptamani indeosebi in judetul Arges, dar nu numai. De aceasta data nu este vorba despre un diagnostic ce s-ar traduce prin probleme renale, ci mai degraba cutanate: rujeola – cunoscuta popular drept pojar.

(foto: telegrafonline.ro)

In conditiile in care s-a constatat aparitia a ceea ce reprezentantii Ministerului Sanatatii anunta a fi un „focar de rujeola”, cu nu mai putin de 79 de cazuri confirmate in doua judete din partea de nord a tarii- Bistrita si Cluj, autoritatile sanitare au fost puse in garda.

Din cate mentioneaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat, cazurile au aparut in mai multe localitati din judetul Bistrita, aflate la limita cu judetul Cluj, „in care exista comunitati unde copiii nu figureaza pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinati”.

„Vaccinarea reprezinta cea mai eficienta metoda de prevenire

De altfel, reprezentantii institutiei conduse de Patriciu Achimas-Cadariu au facut atat apeluri adresate personalului medical, cat si parintilor. In primul caz, „Ministerul Sanatatii a cerut astazi (vineri -n.r) tuturor directiilor de sanatate publica mobilizarea, in regim de urgenta, pentru desfasurarea campaniilor de vaccinare cu vaccin impotriva rubeolei-rujeolei-oreion (ROR)”, in contextul aparitiei acestui focar de rujeola, facand, totodata, apel „la personalul medical din teritoriu implicat in procesul de vaccinare al copiilor si la mediatorii sanitari de a intensifica actiunile de vaccinare si de recuperare a copiilor nevaccinati”.

(sursa foto: jurnaluldeilfov.ro)

Nu in ultimul rand „MS solicita parintilor sa nu refuze vaccinarea si sa se prezinte cu copiii la vaccinare”, reamintind ca „vaccinarea reprezinta cea mai eficienta metoda de prevenire  a cazurilor de imbolnavire si recomandam tuturor parintilor sa solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura pastrarea starii de sanatate a acestora. (…) Singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul si rubeola este vaccinarea cu vaccinul ROR”.

Simptomele rujeolei

E important de stiut faptul ca specialistii precizeaza ca rujeola este „o boala infectioasa extrem de contagioasa caracterizata prin febra mare, tuse, secretii nazale si oculare si eruptie cutanata”, astfel ca recomandarea medicilor este ca inca de la primele simptome ale celor mici, „parintii sa se prezinte de urgenta la medic cu copilul pentru izolarea acestuia si prescrierea tratamentului adecvat bolii si prevenirea complicatiilor acesteia, printre care diareea (grava mai ales in cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita si decesul”. Desi este o boala specifica, mai degraba, copilariei, ea poate aparea si la adulti.

348 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger