AcasăOldElisabeta Polihroniade, "Regina sahului" autohton, condusa azi pe ultimul drum

Elisabeta Polihroniade, „Regina sahului” autohton, condusa azi pe ultimul drum

Rudele, prietenii si cunoscutii Elisabeta Polihroniade au avut, marti, o zi foarte grea. S-au despartit pentru totdeauna de cea supranumita, pe drept cuvant, „regina sahului romanesc”.

La cateva zile de cand a cedat in lupta cu suferinta, la varsta de 80 de ani, Polihroniade a fost condusa, marti la amiaza, pe ultimul sau drum, maestra internationala de sah fiind inmormantata la Cernica. A avut parte de onoruri militare, avand in vedere ca, marti dimineata, seful statului i-a acordat, post-mortem, o importanta distinctie a statului roman. Este vorba despre  Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler, decorare acordata „in semn de inalta apreciere pentru profesionalismul si daruirea de care a dat dovada de-a lungul intregii sale cariere dedicate sportului mintii, fiind un reper pentru generatii de sahisti romani”, dupa cum a mentionat Presedintia.

Foarte pasionata de sportul mintii, Polihroniade a avut si harul de a raspandi tainele acestui joc in randul tinerilor, dar nu numai. A explicat regulile de joc si a popularizat sahul atat in cadrul emisiunii pe care a realizat-o, zeci de ani, la Televiziunea Publica, cat si in paginile cartilor pe care le-a semnat, dar si in cele ale revistei de profil pe care o a condus-o. Din pacate, boala i-a zadarnicit planurile, iar sambata Regina a spus adio lumii celor vii.

sursa foto: specialarad.ro

author avatar
Cristina Stefan
109 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger