AcasăOldDNA s-a sesizat din oficiu si va face o ancheta in cazul...

DNA s-a sesizat din oficiu si va face o ancheta in cazul lucrarilor scrise in spatele gratiilor

Subiect indelung mentionat in spatiul public si analizat in media in ultimele zile, „fenomenul” volumelor scrise de persoane aflate in spatele gratiilor, in speranta obtinerii unei scurtari a perioadei petrecute in detentie – avand in vedere ca pentru fiecare lucrare stiintifica scapau de 30 de zile de executare a pedepsei decise de instanta -a ajuns si la urechile procurorilor anticoruptie.

Care s-au sesizat din oficiu si urmeaza sa faca o ancheta in acest caz, pentru a lamuri situatia.

Despre demersul procurorilor anticoruptie s-a aflat, in urma cu scurt timp, odata ce institutia a anuntat ca va face verificari in privinta unor suspiciuni privind favorizarea faptuitorului, „in modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, in scopul de a ingreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata”. Astfel, prin intermediul unui comunicat, procurorii DNA mentioneaza faptul ca „fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie liberate conditionat”, urmand sa fie folosite inclusiv date provenind din directia Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Procurorii aduc in discutie articolul legii privind executarea pedepselor (art. 96 alin. 1 lit. f din Legea nr. 254/2013), din care reiese faptul ca un autor beneficiaza, pentru fiecare astfel de lucrare stiintifica elaborata, de o dispensa, in ideea ca se considera 30 de zile executate, pentru fiecare volum. Insa precizeaza ca, in cazul ajuns in vizorul anchetatorilor, cel putin, „pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate”.

101 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger