AcasăOldDNA: Presedintele Tribunalului Militar Iasi, acuzat de trafic de influenta

DNA: Presedintele Tribunalului Militar Iasi, acuzat de trafic de influenta

Judecatorul Radu-Dimitrie Tarniceriu, fost sef al Tribunalului Iasi, actualmente presedinte al Tribunalului Militar Teritorial Iasi, a intrat in atentia DNA. Procurorii anticoruptie Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale pe numele magistratului.

Intr-un dosar in care Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie Iasi mentioneaza ca s-a inceput urmarirea penala si fata de alte persoane, Tarniceriu este acuzat de procurori de „savarsirea infractiunilor concurente de trafic de influenta si participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu”.

Mai exact, din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de reprezentantii DNA rezulta ca oamenii legii au indicii potrivit carora, in 2010, o persoana i-ar fi promis lui Tarniceru, la acea data presedinte al Tribunalului Iasi, o suma de bani, in schimbul unei interventii pe langa magistratii Tribunalului Iasi, in vederea solutionarii unei cauze civile. „O persoana i-a promis, in cursul anului 2010, suma de 50.000 euro inculpatului TARNICERIU RADU-DIMITRIE – presedinte al Tribunalului Iasi, pentru ca acesta, prin influenta data de functia detinuta, sa faca interventii pe langa magistratii din cadrul Tribunalului Iasi implicati in solutionarea unei cauze civile. Interventia avea in vedere admiterea apelului formulat impotriva unei sentintei civile din data de 18.03.2010 a Judecatoriei Raducaneni, judetul Iasi, prin care s-a respins plangerea formulata de reprezentantii unei societati comerciale impotriva unei incheieri de carte funciara a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Raducaneni, judetul Iasi – promisiune acceptata de magistratul in cauza. Suma de 50.000 euro promisa initial de persoana respectiva in schimbul pronuntarii unei decizii favorabile pentru societatea comerciala, in apel, in dosarul Tribunalului Iasi, urma sa fie data/primita dupa vanzarea terenului vizat de operatiune, urmand sa fie impartita in cote egale intre Tarniceriu Radu-Dimitrie si o alta persoana”, se arata in comunicatul DNA.

Mai mult, sustin procurorii, „pentru a avea garantia ca promisiunea de plata va fi onorata, a doua zi dupa pronuntarea deciziei civile din data de 22.09.2010, in schimbul ajutorului primit, cumparatorul de influenta le-a dat lui Tarniceriu Radu-Dimitrie si celeilalte persoane o participatie la firma beneficiara a deciziei judecatoresti, printr-o operatiune de majorare de capital, in urma careia cealalta persoana a devenit asociat cu 20% la firma in cauza”.

Totodata, DNA il acuza pe Tarniceriu ca ar fi „sprijinit (in contul traficului de influenta, asigurandu-i consilierea si facilitandu-i depunerea la dosarul cauzei a inscrisurilor justificative) impreuna cu beneficiarul majorarii de capital si cu alte doua persoane, demersurile inculpatului cumparatorului de influenta de a-i determina pe doi magistrati din cadrul Tribunalului Iasi sa pronunte, fara vinovatie, decizia civila din 22.09.2010, prin care acestia au admis apelul formulat de reprezentantii societatii comerciale”.

In urma deciziei judecatoresti in cauza, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Raducaneni din judetul Iasi a intabulat, mentioneaza procurorii anticorupte, in favoarea societatii respective dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 282,5 ha teren amplasat in extravilanul localitatii iesene Gorban, „in conditiile in care acesta face parte din domeniul public al statului”. Ca urmare a acestor actiunii, procurorii sustin ca prejudiciul adus Ministerului Agriculturii s-ar ridica la 1.963.199,51 lei.

268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger