AcasăOldDNA preia cercetarile in dosarul privind votul din diaspora. Parchetul General si-a...

DNA preia cercetarile in dosarul privind votul din diaspora. Parchetul General si-a declinat competenta

La scurta vreme dupa ce reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie anuntau, joi, faptul ca, inca din luna noiembrie, la DNA a fost inregistrat un dosar penal in care se fac cercetari privitor la organizarea si desfasurarea votului in strainatate, in cadrul alegerilor prezidentiale din acest an, Parchetul General a facut public faptul ca isi declina competenta in acest caz in favoarea procurorilor anticoruptie.

Astfel, reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte au precizat, joi, intr-un comunicat, faptul ca, avand in vedere faptul ca faptele din dosarul in care se fac cercetari cu privire la modul de organizare si la desfasurarea votului din diaspora „sunt susceptibile de a fi incadrate si in dispozitiile art. 132  din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, norme care atrag competenta de investigare a Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de urmarire penala si criminalistica  a dispus declinarea cauzei in favoarea acestei structuri”.

Procurorii din cadrul PICCJ au decis, pe 18 noiembrie, inceperea urmaririi penale in rem (asupra unei fapte, nu a unei persoane-n.r) pentru abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale. Intre timp, Parchetul General precizeaza, in acelasi comunicat, faptul ca a obtinut, atat din partea Biroului Electoral Central, cat si a Ministerului de Externe, doua institutii implicate in organizarea votului la prezidentiale, acte oficiale „relevante” in vederea documentarii acestei spete.

DNA a cerut PICCJ reunirea celor doua cauze penale

Anterior, reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie precizau faptul ca la Sectia de Combatere a Coruptiei din cadul DNA s-a inregistrat, in noiembrie, un dosar penal in care se fac cercetari cu privire la organizarea si desfasurarea procesului de vot in strainatate, in cadrul scrutinului pentru prima functie in stat.

Totodata, avand in vedere ca si la nivelul PICCJ se faceau cercetari in aceeasi privinta, procurorii anticoruptie au solicitat Parchetului General, in urma cu doua zile, reunirea celor doua cauze. „Procurorii anticoruptie, constatand ca la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se afla inregistrat un dosar penal cu acelasi obiect, la data de 02 decembrie 2014 au solicitat acestei institutii cauza respectiva, in vederea reunirii celor doua cauze penale”, se mentioneaza in comunicatul DNA.

Nu in ultimul rand, institutia precizeaza ca inceperea urmaririi penale cu privire la fapta nu presupune formularea de acuzatii impotriva unei persoane, ci are „doar semnificatia instituirii cadrului procesual in care se pot strange primele probe cu privire la o anumita fapta”.

Sursa foto: botosaninecenzurat.ro

120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger