AcasăOldDNA ofera detalii: Vanghelie, urmarit penal in privinta unor contracte de salubrizare...

DNA ofera detalii: Vanghelie, urmarit penal in privinta unor contracte de salubrizare stradala

Procurorii anticoruptie au facut precizari in privinta noului dosar deschis pe numele edilului suspendat la sectorului 5, pe care l-au citat in aceasta dimineata la sediul central al DNA-ului.

In conditiile in care, la plecarea de la discutiile cu anchetatorii anticoruptie, Marian Vanghelie insusi preciza faptul ca e suspect intr-o cauza in care se ancheteaza doua contracte de salucrizare, incheiate in urma cu aproape opt ani, din directia DNA aflam, prin intermediul unui comunicat de presa, detalii cu privire la acest dosar.

Concret, Vanghelie a aflat de la procurori ca este urmarit penal intr-un nou dosar, fiind suspectat de doua fapte de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in legatura cu incheierea, in 2008, an in care politicianul se afla la carma Primariei sectorului 5, a doua contracte de salubrizare stradala, ambele estimate la peste 6, 4 milioane de lei.

Va prezentam in cele ce urmeaza, integral, precizarile din comunicatul facut public din directia DNA:

„In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 14 mai 2008, suspectul Vanghelie Daniel Marian, in calitate de primar al Sectorului 5 Bucuresti, a incheiat, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, doua contracte de salubrizare stradala (ambele in valoare totala de 6.461.361,48 lei ce priveau in total 147 de strazi) si anexele respective la acestea. Cele doua contracte au fost incheiate pe o perioada de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte aditionale, daca presupusa situatie de urgenta invocata de Primaria Sectorului 5, nu ar fi incetat.

Concret, starea de fapt se prezenta in felul urmator:

Prevalandu-se de o presupusa situatie de urgenta, la nivelul acestei institutii publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare , cu toate ca, la nivelul Primariei exista o sectie specializata de salubritate stradala si menajera, la care erau angajate 627 de persoane (incepand cu anul 2007). in acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societati comerciale.

Potrivit legislatiei achizitiilor publice, in vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fara publicarea unui anunt de participare impunea intocmirea unei note justificative in care sa se motiveze aceasta alegere.

In acest sens, au fost intocmite 3 note justificative (toate avand acelasi numar de inregistrare), documentatia privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum si invitatiile de participare la procedura negocierii, fara publicarea unui anunt de participare.

Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian.

Expunerea motivelor din notele justificative nu avea insa nicio baza legala, intrucat la momentul respectiv nu exista nicio urgenta dat fiind faptul ca Primaria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curatenia stradala, care functiona in acel moment si care, de altminteri, a continuat sa functioneze si dupa incheierea demersurilor prin care s-a incercat externalizarea serviciilor de curatenie stradala in Sectorul 5.

In acelasi context, la data de 12 mai 2008, cu incalcarea dispozitiilor legale, suspectul Vanghelie Daniel Marian a aprobat referatul de necesitate si dispozitia prin care s-a constituit comisia de evaluare si negociere a ofertelor prin procedura de negociere fara publicarea unui anunt de participare. Membrii acestei comisii, cu incalcarea dispozitiilor legale (art.30 alin. 13 si 14 din Legea nr. 51/2006), au intocmit documentatia ce a stat la baza incheierii celor doua contracte.

Ca urmare a acestei conduite infractionale, a fost creat un prejudiciu Primariei Sectorului 5 Bucuresti in valoare totala de 2.000.194,41 lei, suma ce constituie totodata si un folos necuvenit pentru cele doua societati comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate”.

149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger