AcasăOldDNA il acuza pe Dan Sova de trafic de influenta

DNA il acuza pe Dan Sova de trafic de influenta

Purtatorul de cuvat al PSD este urmarit penal de DNA. Senatorul Sova a fost pus sub acuzare in acelasi dosar in care procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala pe numele deputatului Viorel Hrebenciuc.

DNA il acuza pe vicepresedintele PSD de trafic de influenta. Procurorii sustin ca Sova s-ar fi intalnit, pe 17 octombrie anul curent, cu Hrebenciuc, si ca ar fi discutat in legatura cu acuzatiile aduse vicepresedintelui Camerei in dosarul privind retrocedarile de paduri. Totodata, reprezentantii DNA sustin ca Hrebenciuc ar fi incercat sa-l determine pe senatorul PSD sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.

Va prezentam, integral, comunicatul DNA:

„In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al acelui partid si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, si-ar fi folosit influenta fata de suspectul Dan Sova, membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.

Astfel, pe parcursul unei intalniri, cei doi au discutat in detaliu despre acuzatiile aduse lui Viorel Hrebenciuc in legatura cu reconstituirea unor suprafete de fond forestier, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr. 1474/VIII/3 din 17 octombrie si nr. 1436, 1450 si 1454 din 15 si 16 octombrie 2014).

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii) si pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului sau de partid Dan Sova sa il asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau de partid a acceptat-o.

In acelasi context, suspectul Dan Sova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati, pentru a-l determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Avand in vedere ca Viorel Hrebenciuc este suspect in doua dosare penale sub aspectul savarsirii unor infractiuni prevazute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 si comunicat nr 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat in mod nemijlocit, impiedicand tragerea sa la raspundere penala.

Intrucat abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 ar fi fost un demers controversat, cei doi au concluzionat ca acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativa a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege initiat de Ministerul Justitiei.

In acest context, suspectul Dan Sova a promis ca, in schimbul ajutorului acordat pentru a deveni presedintele partidului, il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un asemenea proiect, avand in vedere ca el personal nu poate deveni ministru al Justitiei din cauza dosarului penal in care are calitatea de suspect (vezi comunicat 1194 din 13 august 2014).

In schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Dan Sova ca va convinge mai multi membri au partidului, aflati in sfera sa de influenta, sa il sustina.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

132 afisari
Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger