AcasăOldDNA cere incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru Gabriel Oprea

DNA cere incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru Gabriel Oprea

Fostul vicepremier pentru securitate nationala si ex-ministrul de Interne Gabriel Oprea se afla intr-o postura dificila. Procurorii anticoruptie cer aviz pentru incuviintarea urmaririi sale penale, pentru abuz in serviciu.

Mai precis, in urma cu scurt timp, DNA a anuntat, prin intermediul unui comunicat, faptul ca procurorul sef al Directiei a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte referatul cauzei, astfel incat sa fie parcursi pasii necesari a fi facuti, in conformitate cu legea, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de parlamentarul UNPR Gabriel Oprea, liderul formatiunii amintite. Cererea vizeaza „savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul in perioada in care a detinut functia ministeriala”, mai exact din intervalul in care Oprea a condus Ministerul de Interne, mai exact in perioada in care facea parte din Guvernul Ponta.

Procurorii DNA sustin ca au suspiciuni rezonabile in privinta folosirii „resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere”, dar si in privinta incheierii „unui protocol in baza caruia procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere”.

Solicitarea in cauza contine, pe langa referatul cauzei, si 15 volume cu copii ale dosarului de rumarire penala, mai precizeaza DNA.

Procurorii noteaza faptul ca, incepand cu ianuarie 2014 si pana in noiembrie anul trecut, cata vreme Oprea a detinut functia de ministru de Interne, o buna perioada de timp simultan cu postul de vicepremier (mai exact incepand cu luna martie a anului 2014), „demnitarul a beneficiat de insotire permanenta cu echipaje ale politiei rutiere, cu incalcarea conditiilor prevazute de Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede ca beneficiaza de insotire cu echipaje ale politiei rutiere presedintele Romaniei, presedintii celor doua camere ale Parlamentului si prim-ministrul)”.

Totodata, anchetatorii amintesc faptul ca si ministrii pot fi insotiti de coloane ale politiei, insa doar in situatii deosebite, care cer deplasari in regim de urgenta. Doar ca procurorii sustin ca, in cazul fostului sef al MAI, acest lucru se intampla mai des decat atat. Mai exact ca, „din probele administrate in cauza a rezultat ca, in perioada mentionata, ministrul Oprea Gabriel a fost insotit in cvasitotalitatea deplasarilor”, situatii care se aplica, in conformitate cu prevederile legii, doar sefului statului, premierului si preseidntilor Camerelor Legislativului.

Mai mult, procurorii spun ca au facut verificari din care a reiesit faptul ca Oprea facea, „in medie”, aproape cinci astfel de drumuri in care masina sa ar fi fost insotita de echipaje de la Politia Rutiera. Iar un calcul facut in intervalul 2.01-21.10 2015 a scos la iveala faptul ca s-ar fi facut nu mai putin de 1.607 astfel de misiuni de insotire a fosutlui sef al MAI, doar pe raza Capitalei. Ceea ce ar insuma, din cate spun nchetatorii, de trei ori misiunile realizate, in acelasi interval, pentru insotirea sefului statului, si de doua ori pe cele de insotire a sefului Guvernului.

Totodata, procurorii noteaza si faptul ca au fost dati cand coloana fostului sef al MAI s-ar fi deplasat prin Bucuresti si cu viteze de pana la 120 km/h.

Va reamintim ca aceasta solicitarea a DNA vine in conditiile in care o acnheta a fost demarata dupa moartea lui Bogdan Gigina, un politist de la Brigada Rutiera a Capitalei care a pierit in urma unui accident. Agentul de politie in varsta de 28 de ani insotea, pe motocicleta, coloana fostului vicepremier de la acea data. La un moment dat, tanarul a cazut int-ro groapa aflata pe Bd. Stirbei Voda. Ranile suferite i-au cauzat decesul. Accidentul s-a produs pe 20 octombrie anul trecut.

137 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger