AcasăOldDNA a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de actuali...

DNA a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de actuali si fosti judecatori ICCJ

Gabriela Birsan

Procurorii anticoruptie cerceteaza nu mai putin de spate persoane, printre acestia doua actuale judecatoare de la Inalta Curte, dar si fosti magistrati ai Instantei Supreme, precum si a doi avocati ai a unui om de afaceri, intr-un dosar in care sunt acuzati de mai multe infractiuni.

Gabriela Birsan

Astfel, conform precizarilor procurorilor anticoruptie, judecatorul ICCJ, Gabriela Victoria Birsan, fost presedinte al sectiei de contencios administrativ si fiscal, este acuzata ce abuz in serviciu contra intereselor publice, luare de mita, trafic de influenta, precum si de „folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”. De asemenea, Iuliana Pusoiu, actualmente notar, insa fost judecator la ICCJ,  sectia de contencios administrativ si fiscal, este cercetata, potrivit comunicatului DNA, pentru doua infractiuni de luare de mita, dar si uz de fals.

In aceeasi cauza s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de doi avocati – Claudia Gherbovan Silinescu si Radu Gherbovan Silinescu. In timp ce in prima este acuzata de cinci infractiuni, respectiv cumparare de influenta, complicitate la dare de mita,  spalare de  bani si  complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, avand drept consecinta obtinerea unui folos necuvenit, pentru sine sau pentru altul, cel de-al doilea avocat este acuzat de dare de mita, spalare de bani si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit DNA, in acelasi dosar mai sunt cercetati si afaceristul Gabriel Chiriac, acuzat de cumparare de influneta si spalare de bani, precum si Florian Ionescu, angajat la inalta Curte de Casatie si Justitie, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de marturie mincinoasa.

Totodata, procurorii anticoruptie au anuntat ca si fostii judecatori ai ICCJ, Anton Pandrea (ssectia penala) si Corina Corbu (contencios administrativ si fiscal) sunt acuzati, sustine DNA, de favorizare a faptuitorului, respectiv complicitate la infractiunea de favorizare a faptuitorului

Conform ordonantei de punere in miscare a actiunii penale, procurorii spun ca ar avea date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca „in perioada februarie 2010 – mai 2011, inculpatii Gherbovan Silinescu Claudia, Gherbovan Silinescu Radu si Chiriac Gabriel au oferit judecatoarelor Pusoiu Iuliana si Birsan Gabriela Victoria de la I.C.C.J. mai multe foloase, sub forma achitarii unor petreceri la restaurante din Paris si Bucuresti, a achitarii unor excursii in strainatate, a unor deplasari cu avionul, dar si sub forma folosintei unui apartament, respectiv a oferirii unor cadouri (poseta, pantofi ale unei renumite case de moda), in schimbul facilitarii ori solutionarii favorabile a unor cauze aflate pe rolul ICCJ, Sectia de contencios administrativ si fiscal. Pentru a ascunde natura foloaselor necuvenite, avocatul Gherbovan Silinescu Radu a determinat o angajata a unei firme de turism sa intocmeasca documente care atestau, in mod nereal, achitarea unei excursii de catre inculpata Pusoiu Iuliana”.

Mai mult, procurorii sustin ca, „in timpul instrumentarii acestui dosar, inculpatul Pandrea Anton, dupa ce a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice, prin complicitatea inculpatei Corbu Corina, le-a anuntat pe inculpatele Pusoiu Iuliana, Gherbovan Silinescu Claudia si Birsan Gabriela Victoria ca formeaza obiect al masurilor de interceptare”.

Nu in ultimul rand, DNA mentioneaza, in acelasi comunicat de presa, faptul ca „unele dintre societatile comerciale controlate de omul de afaceri Chiriac Gabriel au avut pe rolul ICCJ, sectia de contencios administrativ si fiscal, diverse litigii in perioada 2010 – 2011. Avocatii Gherbovan Silinescu Radu si Gherbovan Silinescu Claudia au asigurat asistenta, reprezentare si consultanta juridica pentru societati comerciale apartinand omului de afaceri Chiriac Gabriel”.

486 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger