AcasăOldDNA a decis IUP in rem, in cazul unor licente IT pentru...

DNA a decis IUP in rem, in cazul unor licente IT pentru scoli, dupa o sesizare a Corpului de Control al premierului

Procurorii anticoruptie au decis, miercuri, inceperea urmaririi penale in rem intr-un dosar privind furnizarea, in 2009, a mai multor licente IT pentru unitati de invatamant. Acuzatiile sunt de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita si abuz in serviciu. DNA a fost sesizata, luna trecuta, de catre Corpul de Control al primului -ministru.

Procurorii precizeaza, intr-un comunicat, faptul caobiectul sesizarii l-a constituit inchirierea si extinderea de licente educationale de catre Ministerul pentru Societatea Informationala (MCSI) si Ministerul Educatiei Nationale. Cele doua institutii sunt banuite ca, in contra „dispozitiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009 au incheiat contrar HG nr. 460/2009 contracte de furnizare produse, existand indicii ca s-au efectuat plati privind o suma de aproximativ de 9 milioane euro, destinate unitatilor de invatamant”.

DNA a facut cercetari si a decis inceperea urmaririi penale in rem (cu privire la o fapta si nu contra unei persoane-n.r), referitor la savarsirea de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu. Astfel, procurorii anticoruptie mentioneaza in documentul amintit faptul ca s-au facut cercetari cu privire la inchirierea a 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server si a serverelor achizitionate in perioada 2001 – 2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 si rural, precum si referitor la incheierea contractului de furnizare produse in baza caruia MCSI s-a obligat sa plateasca pretul aferent numarului total de licente, mai mare cu 72.990 fata de numarul de licente care ar fi putut fi folosite in sistemul educational in raport cu numarul de computere compatibile cu respectivele sisteme. In aceasta ultima speta, procurorii mentioneaza ca au indictii privind „crearea unei obligatii de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile (contractul in valoare de 105 milioane USD a fost derulat in perioada 2004-2009”.

De asemenea, procurorii anticoruptie fac cercetari in vederea identificarii persoanelor implicate in acest caz privind achizitia de licente IT in vederea utilizarii acestora in sistemul educational.

241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger