AcasăOldUPDATE - DNA: Deputatul Simionescu, urmarit penal

UPDATE – DNA: Deputatul Simionescu, urmarit penal

Simionescu (foto: cdep.ro)

UPDATE -Adus la audieri, joi, la sediul DNA, deputatul PSD Adrian Simionescu a fost informat ca procurorii DNA au dispus inceperea urmaririi penale pe numele sau.

(foto: cdep.ro)

Aceeasi masura a fost dispusa de catre procurori si in cazul omului de afaceri Marian Fiscuci, dar si a unui alt administrator al unei societati comericiale.

Simionescu este acuzat de DNA de „efectuare de acte de comert incompatibile cu functia detinuta” si complicitate la evaziune fiscala, in timp ce Fiscuci, administrator al SC PROINVEST SRL, este acuzat de evaziune fiscala, iar Florinel Marinas, administrator al unei societati comerciale, de complicitate la evaziune fiscala.

Va prezentam in continuare, integral, precizarile DNA:

Din ordonanta de efectuare a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora :

In perioada 2012 – 2014, suspectul Fiscuci Marian, prin SC PROINVEST SRL, a achizitionat din spatiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate in domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme romanesti. In acest lant economico – financiar, a introdus o veriga fictiva, respectiv firma bulgareasca FAN SPEED Nikopole careia ii erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din Romania.

Ca mod de operare, initial se identificau beneficiarii – firme romanesti si se perfectau intelegeri cu administratorii acestor societati, interesate in achizitionarea de utilaje agricole, promitandu-li-se vanzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania si Franta, prin intermediul SC PROINVEST S.R.L. care este și dealer-ul autorizat al firmelor producatoare.

Dupa identificarea firmelor interesate care erau si beneficiari finali, utilajele erau achizitionate din statele mentionate si transportate, apoi depozitate la sediul SC PROINVEST S.R.L..

Daca la momentul aducerii utilajelor agricole in Romania, fiind vorba de achizitiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revanzarea acestora catre firmele romanesti – destinatarii finali, tranzactia comerciala ar fi fost generatoare a obligatiei de plata a TVA.

Schema infractionala de eludare a obligatiilor fiscale, s-a realizat pe urmatorul circuit: SC PROINVEST S.R.L. Alexandria, controlata de suspectul Fiscuci Marian, realiza o vanzare fictiva (tranzactie intracomunitara) catre firma FAN SPEED Nikopole, controlata de suspectii Simionescu Adrian Constantin si Marinas Florinel, (operatiune scutita de TVA), dupa care, agentul economic din Bulgaria proceda la revanzarea utilajelor catre clientii din Romania, identificati anterior si cu care se negociase deja vanzarea utilajelor, inca de cand acestea erau proprietatea PROINVEST SRL sau urmau sa devina proprietatea acesteia.

In cadrul acestei operatiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC PROINVEST S.R.L. Alexandria pe teritoriul Bulgariei, ulterior fiind reintroduse in Romania si livrate beneficiarului final.

Tranzactiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenta de legalitate si a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operatiunilor intracomunitare.

In cursul anului 2014, suspectul Simionescu Adrian Constantin, deputat in Parlamentul Romaniei, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat intreaga activitate comerciala a doua societati comerciale, una dintre ele fiind FAN SPEED Nikopole.

Potrivit datelor existente in cauza, suspectul Simionescu Adrian Constantin a realizat in mod efectiv activitatile de administrare a celor doua firme, el fiind atat factorul decizional in respectivele societati comerciale, cat si administratorul “de facto”, realizand atributiile specifice administratorului.

Pana la acest moment al urmaririi penale, s-a stabilit ca, in intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) – simulat ca fiind livrate intracomunitar este de 20.854.508 lei. Prin simularea livrarilor intracomunitare de bunuri catre FAN SPEED Bulgaria, SC PROINVEST SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.005.082 lei, reprezentand TVA de plata, administratorul societatii in toata aceasta perioada fiind FISCUCI MARIAN.

Suspectilor Simionescu Adrian Constantin, Fiscuci Marian și Marinas Florinel li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

–––––

Parlamentarul Adrian Simionescu a ajuns, in aceasta dimineata, la DNA, urmand sa discute cu procurorii.

Simionescu a fost adus cu mandat la sediul DNA. Deputatul PSD va fi audiat intr-un dosar in care procurorii au suspiciuni de evaziune fiscala, cu un prejudiciu ce depaseste 1 milion de euro. Este vorba despre dosarul in care s-au facut perchezitii, in decursul zilei precedente, in judetele Teleorman, Ilfov si Giurgiu.

Tot in aceasta dimineata a fost adus la audieri si omul de afaceri Marian Fiscuci.

DNA anunta, miercuri, prin intermediul unui comunicat, faptul ca procurorii fac „cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni de savarsire, in perioada 2012 – 2014, a unor infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie si de evaziune fiscala cu componenta transfrontaliera, prejudiciul estimat fiind de de peste 1.000.000 euro”. In acest sens, au fost efectuate perchezitii domiciliare in 10 locatii situate in in cele trei judete, la sedii si puncte de lucru ale unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane fizice.

 

206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger