AcasăOldCutremur in politica! Nume grele pe "lista neagra" a ANI: Stolojan, Iohannis...

Cutremur in politica! Nume grele pe „lista neagra” a ANI: Stolojan, Iohannis si Vanghelie!

Bomba pe scena politica romaneasca: sase personaje cu nume grele figureaza pe „lista neagra” a Agentiei Nationale de Integritate. Printre ei, liderul deputatilor PDL, Theodor Stolojan, liberalul Klaus Iohannis, primarul Sibiului, dar si edilul sectorului 5, Marian Vanghelie.

Pe lista apar, de asemenea, si numele presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, al presedintelui Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, dar si al fostului presedinte al CJ Dambovita, Florin Popescu.

Theodor Stolojan este acuzat de fals in declaratii, pentru ca nu si-a trecut in declaratia de avere actiunile detinute la Transgaz. In cazul sau, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. „In urma evaluarilor efectuate, s-a constatat existenta indiciilor referitoare la savarsirea infractiunii de fals in declaratii de catre THEODOR DUMITRU STOLOJAN, intrucat nu a mentionat in declaratiile de avere si de interese, completate la data de 25.05.2012, actiunile detinute la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale „TRANSGAZ” S.A. Medias, a caror valoare la data completarii declaratiilor era de aprox. 94.000 EURO, incalcand, astfel, prevederile art. 292 din Codul Penal al Romaniei”, precizeaza ANI, prin intermediul unui comunicat.

Reprezentantii Agentiei au anuntat ca, in urma verificarilor, in cazul lui Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, se constata o diferenta intre averea dobandita si veniturile realizate. „Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, existenta unei diferente semnificative, in sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, in cuantum de 787.246, 55 Lei (aprox. 180.300,59 Euro), intre averea dobandita si veniturile realizate de catre MARIAN DANIEL VANGHELIE, Primar al Sectorului 5, Bucuresti. (…) In perioada evaluata, respectiv 2008 – 2011, MARIAN DANIEL VANGHELIE a realizat venituri salariale in cuantum de 253.199 Lei, iar modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 1.040.445,45 Lei, rezultand o diferenta nejustificata de 787.246, 45 Lei (aprox. 180.300,59 Euro)”, precizeaza ANI.

Actualul primar al Sibiului, liberalul Klaus Iohannis, a fost gasit incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate. „In urma evaluarilor efectuate, s-a constatat faptul ca IOHANNIS KLAUS-WERNER se afla in stare de incompatibilitate, intrucat detine, simultan, atat functia de Primar al Municipiului Sibiu, cat si calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul S.C. APA CANAL S.A. Sibiu (incepand cu 30.04.2009 si pana in prezent) si S.C. PIETE S.A. (incepand cu 05.08.2010 si pana in prezent), incalcand, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare”, se mentioneaza in comunicatul de presa emis de catre reprezentantii Agentiei.

Presesedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost declarat incompatibil. „In urma evaluarilor efectuate, s-a constatat faptul ca NICUSOR CONSTANTINESCU s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 20.06.2008 – 23.03.2009, intrucat a detinut, simultan, atat functia de Presesedinte al Consiliului Judetean Constanta, cat si calitatea de reprezentant al Judetului Constanta in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul S.C. RAJA S.A. Constanta, incalcand, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata in comunicatul dat publicitatii, miercuri, de ANI.

La randul sau, in urma verificarilor ANI, Artistotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov a fost gasit incompatibil. „Cancescu se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 29.05.2009, intrucat detine, simultan, atat functia de Presedinte al Consiliului Judetean Brasov, cat si calitatea de reprezentant al Judetului Brasov in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul S.C. APA CANAL S.A. Sibiu, incalcand, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare”, se mentioneaza in documentul dat publicitatii de catre ANI.

In cazul fostului presedinte al CJ Dambovita, Florin Popescu, au fost constatate indicii privind „savarsirea infractiunilor de conflict de interese”, reprezentantii ANI stabilind ca, „in calitate de Presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, a semnat contractul de proiectare si executie lucrari nr. 436/20.10.2010, precum si sapte acte aditionale la contractul de lucrari nr. 134/19.06.2008, incheiate intre Consiliul Judetean Dambovita si S.C. PROCOR S.A., societate unde acesta a detinut calitatea de asociat pana in luna iunie 2008, beneficiul patrimonial obtinut fiind in cuantum de 1.003.509,37 Lei (aprox. 228.070 Euro)”.

author avatar
eNational
267 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger