AcasăOldCum se transmite virusul Zika si care sunt simptomele

Cum se transmite virusul Zika si care sunt simptomele

In contextul confirmarii, in Romania, a unui prim caz de infectare cu Zika, in cazul unei tinere in varsta de 27 de ani care recent a fost in Martinica si despre care din directia Ministerului Sanatatii s-a anuntat ca nu e in stare grava, specialistii au facut publice cateva informatii importante despre acest virus.

In primul rand, trebuie avut in vedere – indeosebi de catre persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu transmitere activa a Zika -faptul ca virusul se poate transmite atat prin intepatura de tantar, cat si prin sange sau contact sexual. Dar si, pe timpul sarcinii, de la mama la copilul purtat de gravida in pantece. In acest sens, expertii MS recomanda, intr-un comunicat, ca femeile insarcinate sau cele care au in plan sa-si mareasca familia in viitorul apropiat sa evite sa calatoreasca in zonele „cu transmitere activa a virusului”. Detalii despre acest ultim aspect gasiti in harta atasata.

(sursa foto: Ministerul Sanatatii)

Dureri de cap, inrosirea ochilor, dureri articulare sau musculare, febra (de obicei nu foarte ridicata), oboseala, dar si iritatii ale pielii. Multe dintre aceste stari sunt adesea asociate gripei, insa e bine sa nu le confundati, avand in vedere ca, din cate anunta Ministerul Sanatatii, pot fi simptome ale infectarii cu Zika.

Totodata, specialistii MS spun ca tantarii Aedes (supranumiti „tantarii-tigru”-n.r), cei care transmit temutul virus, actioneaza cu precadere pe timp de zi. Pentru a preveni aparitia oricaror probleme de sanatate, specialistii recomanda purtarea, in zonele de risc, a unor bluze cu maneca lunga, dar si a unor pantaloni lungi, folosirea unor produse antiinsecte, dar si instalarea unor plase antitantari la ferestre, usi, dar si in zona in care se afla patul in care dormiti.

author avatar
Cristina Stefan
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger