AcasăOldCoplata intra in vigoare de luni, 1 aprilie. Ce taxe au stabilit...

Coplata intra in vigoare de luni, 1 aprilie. Ce taxe au stabilit spitalele!

Incepand de luni, 1 aprilie, romanii vor plati la externarea din spital o taxa cuprinsa intre 5 si 10 lei. Dupa cum a anuntat ministrul Sanatatii, introducerea coplatii este menita sa limiteze internarile fictive in unitatile spitalicesti. Suma pe care trebuie sa o plateasca pacientii este stabilita de Consiliul de Administratie al fiecarui spital din tara.

Ministrul Sanatatii anunta recent ca aceasta coplata va avea o valoare de minimum 5 lei si de maximum 10 lei. Va fi platita o singura data, la externarea pacientului. Nu toti bolnavii care beneficiaza de ingrijiri medicale in unitatile spitalicesti de stat trebuie sa plateasca aceasta taxa. Sunt exceptati de la achitarea coplatii bolnavii cronici, care figureaza in cadrul programelor nationale de sanatate, copiii sub 18 ani, gravidele si lauzele, dar si pensionarii ale caror venituri sunt sub 740 de lei si persoanele cu dizabilitati. De asemenea, s-a stabilit ca internarile de rugenta sunt exceptate de la plata sumei intre 5 si 10 lei.

Valoarea coplatii va fi stabilita de fiecare spital in parte. Deja Consiliul de administratie al Spitalului Judetean de Urgenta Alba a anuntat pe site-ul unitatii medicale ca taxa care se va percepe pacientilor va fi de 5 lei, iar banii stransi din aceasta taxa vor fi folositi pentru achizitionarea materialelor de protectie a vizitatorilor- pelerine, dezinfectant, etc. „Pacientii Spitalului Judetan de Urgenta Alba vor plati, indiferent de serviciile medicale de care vor beneficia, suma minima prevazuta de lege. Aceata taxa va fi platita pe sectia unde au fost internati la momentul la care li se va intocmi biletul de externare. Incercam sa evitam prin acesta masura aglomeratia care s-ar putea produce la casierie si care ar deranja pacientii”, a precizat Nicoleta Cosarca, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Alba.

De asemenea, potrivit managerului Spitalului Judetean de Urgenta Suceava, valoarea coplatii la aceasta unitate medicala a fost stabilita la valoarea minima, adica 5 lei. „Am propus ca valoarea coplatii sa fie de 5 lei. Pacientul va face o singura plata, suma achitându-se in ziua in care pacientul se externeaza, in sectia unde a fost spitalizat, nu la casieria centrala a spitalului. Ca urmare a achitarii acestei sume, se va elibera o chitanta”, a declarat Vasile Rimbu, citat de Monitorul de Suceava.

La Spitalul Judetean Baia Mare, taxa pe care o vor achita pacientii la externare a fost stabilita la 10 lei. “Coplata la Spitalul Judetean Baia Mare va fi 10 lei. Si va intra incepand cu data de 1 aprilie in vigoare. Noi am decis sa fie 10 lei. Propunerea a fost facuta catre Consiliul de Administratie al spitalului care a decis sa fie 10 lei. 10 lei la externare nu mi se pare mult”, a declarat Sorina Pintea, managerul unitatii spitalicesti, potrivit citynews.ro.

217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger