AcasăOldCadrele medicale de la Maternitatea Bucur, despre dezastrul in fata clubului: erau...

Cadrele medicale de la Maternitatea Bucur, despre dezastrul in fata clubului: erau foarte multi intinsi pe jos /doctorul a intubat pe asfalt/nu puteau sa vorbeasca

(captura B1TV)

Medicii si asistentele de la Maternitatea Bucur s-au grabit sa iasa in strada, sa ajute victimele tragediei din Colectiv, lucru pe care multi l-au observat din imaginile transmise in direct, si apoi reluate, de trei zile incoace, de televiziunile de stiri.

Desi numele lor nu sunt cunoscute marelui public, cadrele medicale care au ajutat ranitii merita tot respectul pentru efortul lor (captura B1TV)

Cativa dintre acestia, aflati in tura luni la pranz, au iesit in fata unitatii medicale aflate in imediata apropiere a clubului Colectiv, de pe strada Tabacarilor nr.7 din sectorul 4 al Capitalei, si au stat de vorba cu presa.

Nu au cum sa uite prin ce au trecut, vineri seara tarziu, in incercarea de a ajuta cat mai multe victime ale incendiului din localul situat in cladirea unei foste fabrici de incaltaminte. Povestesc ca au inteles ca se intampla ceva rau, desi din sediul maternitatii nu au intrezarit proportiile nenorocirii, si au coborat imediat sa ajute.

„Nu se vedea de sus cat de mare e dezastrul”, a precizat o femeia care lucreaza in maternitatea amintita. Abia cand au coborat, isi aminteste angajata de la Bucur, au realizat ce se intampla. Au adus materiale medicale -pansamente, branule – si au sarit sa ii ingrijeasca pe raniti- majoritatea lor tineri cu arsuri pe maini, pe fata si pe spate.

„Abia cand am coborat am vazut ca erau foarte multi intinsi pe jos, salvarile nu mai puteau face fata, vizavi de capacitate”, a mai precizat martorul la tragedia de vineri seara. In mare viteza, s-a facut o selectie, in functie de gravitatea ranilor observate la pacienti, in incercarea de a urca in salvari cat mai multe victime, pentru ca ambulantele sa ia cat mai repede drumul spitalelor de urgenta.

„Au inceput sa faca manevre de resuscitare cum fac pe sectie, la bebelusi. Doctorul a intubat pe asfalt (…) pozitia pentru intubat este foarte dificila, ca sa stai pe asfalt, pe genunchi, sa intubezi, este foarte greu”, a explicat un alt cadru medical de la Maternitatea Bucur.

Un alt aspectce nu a scapat nementionat de doamnele care au acceptat sa povesteasca prin ce au trecut in seara respective a fost acela ca jurnalistii ajunsi la fata locului au facut tot ce au putut pentru a ajuta, la randul lor, la salvarea ranitilor: „au fost televiziuni care n-au filmat si ne-au tinut farurile de la camerele de luat vederi ca sa vedem sa prindem vase”.

Cat priveste starea – la o prima vadere- a ranitilor, imaginile ce le-au ramas intiparite in minte cadrelor medicale de la maternitatea situata in apropierea locului tragediei sunt greu de uitat: „nu puteau sa vorbeaca, nu puteau sa respire”.

Va amintim ca bilantul tragediei din Colectiv este de 30 de morti si peste 180 de raniti – din randul acestora din urma in jur de 130 de persoane sunt in continuare internate, starea a aroximativ 90 dintre ele este grava si critica.

author avatar
Cristina Stefan
289 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger