AcasăOldBacteria E-coli, gasita in lactate, in judetul Arges

Bacteria E-coli, gasita in lactate, in judetul Arges

Noi rezultate in privinta cauzelor imbolnavirii copilasilor care au ajuns la spital, in Capitala, cu probleme renale.

Odata ce primele rezultate ale anchetei epidemiologice pe care au derulat-o reprezentantii Ministerului Sanatatii, dupa declansarea imbolnaririi micutilor din Arges, care au fost tranferati in Bucuresti cu diagnosticul sindrom hemolitic-urecmic, unii dintre ei avand nevoie de dializa peritoneala, au evidentiat posibila prezenta a bacteriei E-coli drept factor declansator a imbolnavirii celor mici, s-a trecut la prelevarea de probe de la o serie de alimente, printre care lactate, de origine animala, dar si din fructe si legume.

Iar luni dupa-amiaza, reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au anuntat un prim set de concluzii, dupa actiunea demarata joi, in Arges si Dolj, de catre inspectorii ANSVSA, si continuata si vineri in judetul Bacau.

Astfel, probele preluate si trimise Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara spre analiza au scos la iveala urmatoarele aspecte: au fost peste 330 de esentioane din probe prelevate din lactate lapte de vaca, iaurt, branza de vaci -atat produse finite, cat si materii prime, dar si din produse de carne – carne de vita si carne de pui, precum si din fructe si legume, fie cumparate din comert, fie de la persoane particulare, ori din gospodaria proprie.

Peste jumatate din probele colectate au fost deja analizate

Dintre acestea, 194 au fost analizate pana luni. Iar din cate anunta ANSVSA in comunicatul dat publicitatii in urma cu scurta vreme, din randul acestor esantioane deja analizate „a fost depistata prezenta Escherichia Coli, serogrupul O 26, la: – proba de pui (spate cu gat) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (apartinator) implicate in ancheta Ministerului Sanatatii. Carnea provenea de la pasari din gospodaria persoanei respective (judetul Bacau)- probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg branza proaspata de vaci, produsa de o unitate de prelucrare a laptelui din judetul Arges”.

Primele masuri luate

Odata ce s-a observat prezenta bacteriei in respectiva cantitate de branza de vaci, inspectorii sanitar-veterinari au mers la unitatea respectiva si au facut verificari. S-a stabilit ca a fost vorba despre un lot de produs datand din 22 februarie.  In continuare s-au luat si alte masuri, printre care oprirea temporara a activitatii in sectia de branzeturi respectiva. Mai mult, s-a decis sa fie facuta o dezinfectie a sectiei, dar si sa fie preluate anumite probe, atat care sa probeze calitatea igienizarii, cat si de la angajatii fabricii, dar si de la laptele primit de la cele doua ferme cu care lucreaza unitatea respectiva.

sursa foto: informatia-zilei.ro

146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger