AcasăOldAtacatorii de la Paris: francezi, egipteni si sirieni. ISIS a revendicat atentatele

Atacatorii de la Paris: francezi, egipteni si sirieni. ISIS a revendicat atentatele

Ziarul francez „Libération” noteaza ca unul dintre teroristii care a actionat la sala de concerte Bataclan, atentat soldat cu decesul a cel putin 100 de persoane, a fost dovedit ca fiind un extremist francez, cunoscut de politie. Autoritatile au luat amprente si l-au gasit in baza de date.

Este vorba despre un individ de 30 de ani, din Courcouronnes, o suburbie a Parisului. Barbatul avea antecedente, fiind anchetat pentru mai multe delicte, dar nu a fost niciodata incarcerat.  Din 2010, figura pe lista unor persoane cu pareri radicale. Courcouronnes, localitatea de bastina a teroristului francez,  se afla la aproximativ 15 kilometri sud de capitala și la 3 km de Juvisy-sur-Orge, asezarea unde domicilia Amedy Coulibaly, implicat in atentatele din luna ianuarie. De asemenea, presa franceza raporteaza ca unul dintre sinucigasii de la „Stade de France” avea pasaport egiptean, actul fiind gasit asupra cadavrului sfartecat. Tot din grupul celor trei teroristi care s-au aruncat in aer in preajma arenei din cartierul Saint Denis facea parte si o persoana asupra caruia s-a descoperit un pasaport sirian. Titularul documentului gasit a patruns in Europa in luna octombrie, prin Grecia. Potrivit ministerului de interne elen, sirianul a trecut prin insula Leros, la 3 octombrie 2015, fiind identificat in conformitate cu normele UE.

Altfel, Statul Islamic a revendicat oficial atacurile din Paris. Formatiunea radicala islamista a emis un comunicat prin care isi asuma diferite actiuni care au avut loc in Paris in noaptea de vineri. ISIS a mentionat ca atentatele din Franţa au fost comise de mujahedini care purtau centuri explozive, zonele din Paris fiind indelung studiate. Organizatia terorista spune ca a vizat „mizeria capitalista si pervertirea ei”. Atacurile au avut ca scop sa arate ca Franta va ramane o tinta a gruparii jihadiste atat timp cat Parisul isi continua politicile actuale in Orientul Mijlociu: „Acest atac este doar inceputul furtunii si un avertisment pentru cei care doresc sa mediteze si sa invete din aceasta lectie”.

In tot acest timp, organizatia paramilitara palestiniana islamista Hamas, precum si Jihadul Islamic au condamnat atacurile din Paris. Bassem Naim, șef al Consiliului de Relatii Internationale pentru Hamas, a declarat ca organizatia sa condamna „actele de agresiune si barbarie”, in timp ce Jihadul Islamic vorbeste despre „o crima impotriva unor oameni nevinovati”.

 

 

author avatar
Mihai Koblenko
310 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger