AcasăRecomandariAnchetatorii sunt siguri: teroristii de la Boston au folosit oale sub presiune,...

Anchetatorii sunt siguri: teroristii de la Boston au folosit oale sub presiune, pline cu bile si cuie!

In ultimele 24 de ore, anchetatorii au „pieptanat” intreg perimetrul de „Boylston Street”, bulevardul din Boston care, luni dupa-amiaza, a fost scena unui terifiant atac terorist, soldat cu trei morti si 183 de raniti.

Potrivit „Boston Globe”, s-au gasit dovezi ca bombele au fost unele artizanale. Sursa citata noteaza ca, potrivit expertilor de la Academia FBI din Quantico, Virginia, atacatorii au folosit oale sub presiune, de 6 litri fiecare, pline cu bile de la rulmenti si cu numeroase cuie, totul pentru a spori numarul victimelor.


Bombele au fost introduse in saci si ascunse printre multimea venita sa asiste la Maratonul de la Boston. Dispozitivele au fost detonate cu ajutorul unor declansatoare cu intarziere, bazate pe cronometru/ceasornic („bombe cu ceas”), nicidecum printr-un dispozitiv electronic la comanda, care poate fi declansat de la distanta.


Potrivit oficialilor, prima dintre cele doua bombe care a explodat, a fost introdusa pe Boylston Street, in sectorul amenajat special pentru spectatorii VIP, in apropierea liniei de finnish. Al doilea sac, care continea un alt dispozitiv explozibil, a fost plasat la 100 de metri distanta de primul, in dreptul unui Starbucks Coffee.

Specialistii intervizati de diverse posturi tv sustin ca tehnica pentru fabricarea bombelor este inspirata de cea folosita, de regula, de grupul terorist Al-Qaeda. O tehnica similara a fost folosita si in atentantul dejucat din Times Square, in 2010, precum si intr-un atac in Pakistan, la inceputul acelui an. Altii sunt de parere ca dispozitivele explozive, folosite la Boston, n-au absolut nicio legatura cu metodele folosite de Al-Qaeda.


Bombele, care au fost detonate luni, la ora locala 14.50, in apropierea liniei de sosire a uneia dintre cele mai prestigioase curse maraton din lume, au ucis trei persoane, au ranit alte 183, si au paralizat intreg statul Massachusetts. Se cunosc deja indentitatile persoanele decedate. Este vorba despre un baiat de 8 ani, Martin Richard, din Dorchester, o femeie de 29 de ani, Krystle Campbell, din Medford, precum si o absolventa a Universitatii din Boston, de origine asiatica. Potrivit unui ziar chinez, studenta se numeste Lu Lingzi. Publicatia „Shenyang Evening News” a anuntat ca tatal fetei a confirmat moartea fiicei sale atunci cand reporterii au vizitat casa familiei.

Conform ultimelor date furnizate de autoritatile americane, din cei 176 de raniti, 70 au ramas internati in spital, starea a 24 dintre acestia fiind in continuare critica. Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama va vizita joi orasul Boston, ocazie cu care va participa si la o slujba religioasa care va avea loc in memoria victimelor, la Catedrala Sfintei Cruci.


FBI-ul, care a preluat integral fraiele anchetei, a cerut populatiei sa ofere informatii utile referitoare la masacrul produs. Cetatenii din Boston, care au participat luni la eveniment, sunt rugati sa anunte daca au vazut persoane suspecte in zona liniei de sosire.  „Persoanele care au facut asta, cu siguranta sunt cunostinte ale unor locatari din zona sau ale unor lucratori din acest sector”, a declarat Richard Deslauriers, agent special responsabil al biroului FBI din Boston. „Cineva stie cine a facut asta!”, a precizat oficialul FBI. Deocamdata, nimeni nu a revendicat atentantul de la Boston, astfel ca „lista suspectilor si motivatia acestui act criminal raman larg deschise”, a incheiat Deslauriers.

sursa foto: „Boston Globe”

 

[youtube]86rzmkHXizQ[/youtube]

author avatar
eNational
1.485 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger