AcasăOldANAF, verificari de amploare. Seful Fiscului: A venit momentul sa apasam si...

ANAF, verificari de amploare. Seful Fiscului: A venit momentul sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva eva

„A venit momentul (…) sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice”, a anuntat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu Diaconu, in ziua in care a confirmat faptul ca ANAF a inceput sa verifice, printre altii, atat personalitati ale vietii publice, cat si cantareti de manele si camatari cu averi mari.

Mai exact, Directia Verificari Fiscale a institutiei amintite a dat startul la „Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal” (PFRF)”. „Dupa 25 de ani in care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evolutia Romaniei si a romanilor, a venit momentul sa schimbam aceasta stare de fapt, macar in domeniul fiscalitatii. (…) De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astazi, Antifrauda si Inspectia Fiscala scot din piata firmele fantoma si destructureaza lanturi de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical”, considera seful ANAF.

Vizati de verificari sunt, asadar, persoane cunoscute ale vietii publice, printre ei si cativa cantareti de manele, se precizeaza in comunicatul ANAF. „Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari etc, cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu totii vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa faca dovada fiscalizarii veniturilor cu care si-au construit averile”, a conchis Gelu Stefan Diaconu.

Conform legii, se vor face verificari in privinta veniturilor realizate si a declararii acestora , incepand cu 2011, si nu mai devreme de acest an. Iar in acest „esantion de risc” vor fi incluse, mai precizeaza ANAF, persoanele fizice cu avere afisata semnificativa (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate) nejustificata de veniturile declarate.

In acest sens au fost create opt servicii distincte de verificari fiscale dedicate acestui program, in Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov, Ploiesti, Galati si Craiova. Agentia a anuntat, totodata, ca au fost desemnati deja 60 de inspectori din cei 100 care se vor ocupa de verificarile din aceasta prima serie – 5399 la numar.

Reprezentantii ANAF vorbesc despre mai multe categorii, „grupe”, de risc, respectiv patron bogat de firma saraca, persoane cu patromoniu semnificativ, dar fara activitaţi economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, respectiv alte persoane, care nu intra aceste categorii, dar prezinta un risc semnificativ.

author avatar
Cristina Stefan
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger