AcasăOldAlegeri europarlamentare: Ce incidente s-au inregistrat in timpul campaniei electorale!

Alegeri europarlamentare: Ce incidente s-au inregistrat in timpul campaniei electorale!

Cu doar trei zile inainte ca romanii sa iasa la vot, pentru a-si exprima optiunile la alegerile pentru Parlamentul European, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a anuntat bilantul incidentelor inregistrate in perioada campaniei pentru europarlamentare, cat si masurile pe care le va lua institutia pe care o conduce, pentru a asigura ordine apublica si a preintampina evenimentele nedorite.

Astfel, vicepremierul Oprea a precizat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul MAI, ca „este foarte important” ca scrutinul de duminica, 25 mai, sa decurga „fara cusur”, iar „organizarea trebuie sa fie una exemplara”. Ministrul a anuntat ca, pana vineri, buletinele de vot, precum si stampilele si timbrele autocolante (aplicabile pe cartile de identitate-n.r.) vor ajunge la presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare. Oficialul a precizat ca, pe intreg teritoriul tarii, vor fi 18.532 de sectii de votare.

Incidente pe durata campaniei

Cat despre incidentele inregistrate pe durata celor patru saptamani de campanie electorala, ministrul Oprea a amintit ca nu au fost situatii grave. Mentionand ca in sapte judete nu a fost raportata nicio problema de acest gen, viceremierul a sustinut ca „in restul de 34 de judete, plus Capitala, au fost sesizate 179 de incidente, ceea ce inseamna o medie de aproape cinci pe judet”. Aceste incidente, odata anuntate, au fost supuse verificarilor si, odata anchetate s-a constata ca doar 70% dintre situatii s-au confirmat, a mai precizat Oprea.”Tin sa apreciez atitudinea ferma a Politiei Romane care a sanctionat orice derapaj de la prevederile legale, fiind aplicate 78 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 43.500 lei. Totodata, sunt in cercetare 55 de infractiuni, cele mai multe reprezentand furtul sau distrugerea unor bannere sau a altor materiale electorale”, a mai declarat ministrul Gabriel Oprea.

Documente de identitate, eliberate in regim de urgenta, sambata si duminica

Amintind ca pana la incheierea procesului electoral, la Ministerul de Interne va functiona in regim de permanenta Centrul Operational de Comanda, ministrul Oprea a precizat ca romanii care, dintr-un motiv sau altul, nu au acte de identitate valabile, pentru a merge la urne si a-si putea exercita dreptul de vot, pot solicita eliberarea, in regim de urgenta, a cartilor de identitate. „Pentru a da posibilitatea ca un numar cat mai mare dintre romani sa-si exercite dreptul de vot, am dispus ca programul Serviciilor publice comunitare de Evidenta a Persoanelor sa fie adaptat in interesul cetatenilor, in sensul de a elibera documente de identitate in regim de urgenta, inclusiv sambata si duminica”, a precizat vicepremierul Oprea.

Ordinea publica in ziua alegerilor, asigurata de peste 50.000 de oameni ai legii

Totodata, Gabriel Oprea a anuntat ca, in ziua scrutinului pentru Parlamentul European, MAI va asigura masurile de ordine publica cu peste 50.000 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera si pompieri. „Tot in contextul organizatoric, vreau sa atrag atentia ca in ziua de 25 mai, Politia Romana va trata cu maxima atentie orice sesizare de incalcare a legii in legatura cu procesul electoral”, a punctat Gabriel Oprea.

author avatar
Cristina Stefan
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger