AcasăOldAfacerist retinut, intr-un caz cu un prejudiciu de 2,5 milioane de euro

Afacerist retinut, intr-un caz cu un prejudiciu de 2,5 milioane de euro

Un om de afaceri din Timisoara a ajuns sa fie retinut de procurorii DNA in atentia carora a ajuns, alaturi de alte persoane.

Dupa perchezitiile pe care procurorii anticoruptie timisoreni le-au facut, incepand din dimineata zilei de joi, la mai multe adrese din oras, tanarul om de afaceri a ajuns la audieri, la finele acestora anchetatorii luand decizia sa il retina pentru 24 de ore.

Vizat de masura in cauza, luata incepand cu 18 februarie, este Cristian Popa, administrator al mai multor firme, intrat in vizorul DNA pentru constituirea unui grup infractional organizat si evaziune fiscala in forma continuata, din cate anunta procurorii, vineri, intr-un comunicat. Retinuti au fost si alti patru barbati, toti in calitate de administratori de firma si toti cercetati pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala in forma continuata.

Procurorii vorbesc in acest caz despre un prejudiciu de circa 2, 5 milioane de euro in detrimentul bugetului de stat si de nereguli de natura fiscala in privinta comercializarii de cereale si plante tehnice.

Toti cei cinci urmeaza sa fie dusi, vineri, in fata instantei, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Ramane de vazut daca judecatorii de la Tribunalul Timis vor admite sau nu cererile anchetatorilor in acest dosar.

Va prezentam, integral, precizarile procurorilor in acest caz, conform comunicatului DNA:

„Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:

Incepand cu anul 2007, inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt si de drept al mai multor societati comerciale, a constituit un grup infractional organizat avand drept scop comiterea unor infractiuni de evaziune fiscala, urmarind in principal eludarea platii, catre bugetul de stat, a TVA aferenta operatiunilor comerciale de cumparare-vanzare de cereale si plante tehnice.

In concret, s-a retinut ca societatile comerciale controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian au achizitionat cereale si plante tehnice de la persoane fizice si juridice, fara documente legale de provenienta (cu consecinta directa a eludarii TVA aferente), aceasta marfa fiind vanduta mai departe catre beneficiarii finali (de regula, societati cunoscute, mari comercianti de cereale), cu consecinta directa a colectarii TVA aferente.

Urmarind anularea TVA de plata datorata bugetului de stat (TVA colectata minus TVA dedusa), inculpatul Popa Dumitru Cristian a introdus pe circuitul marfurilor (intre vanzatorul real al marfurilor si beneficiarul final) mai multe societati comerciale de tip fantoma.

Singurul rol al acestora a fost de a furniza documente fiscale fictive, cu consecinta colectarii TVA de catre aceste societati de tip fantoma si, ulterior, a deducerii acestei taxe de catre firmele controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian (inclusiv de catre beneficiarii finali ai marfurilor), care nu a mai fost virata bugetului de stat.

Ulterior, aceste societati comerciale de tip fantoma, controlate si coordonate de ceilalti inculpati care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infractional initial constituit de inculpatul Popa Dumitru Cristian au fost radiate sau instrainate unor cetateni straini.

Prin aceasta conduita infractionala, inculpatii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu in cuantum de 11.148.220,84 lei (respectiv echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 EURO).

In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane”.

308 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger