AcasăRecomandariAdrian Nastase, eliberat conditionat la opt luni de la incarcerare

Adrian Nastase, eliberat conditionat la opt luni de la incarcerare

Fostul premier Adrian Nastase va fi eliberat conditionat din Penitenciarul Jilava dupa ce instanta a respins recursul DNA.

Tribunalul Bucuresti a decis luni dupa-amiaza ca fostul lider PSD sa fie eliberat din Penitenciarul Jilava. Instanta a respins recursul procurorilor anticoruptie, formulat in urma deciziei Judecatoriei Sectorului 4 de eliberare conditionata a detinutului.

Luni dimineata, de la 9.30, la Tribunalul Bucuresti trebuia sa aiba loc sedinta de judecata a recursului la eliberarea conditionata a lui Adrian Nastase. Insa, procesul a fost suspendat timp de doua ore, asta dupa ce procurorii DNA au cerut o amanare, fiind nevoiti sa studieze „exceptiile” depuse la dosar de catre avocatii apararii. Magistratii le-au acordat procurorilor un ragaz de doua ore pentru a avea timp sa consulte actele. Dupa expirarea termenului, au mai urmat inca 30 de minute de parlamentari. Motivatia data de procurori a nascut mai multe sicane cu avocatii lui adrian Nastase.

„Procurorul a formulat o cerere invocand ca, de joi pana astazi, nu a avut timp sa citeasca documentatia depusa la dosar. Este vorba de o copie a dosarului din penitenciar, in care sunt detaliate toate activitatile la care a participat Adrian Nastase si care au condus la aceasta hotarare a comisiei din penitenciar. Mi se pare surprinzator ca procurorul ataca in recurs aceste activitati, iar astazi spune ca nu a luat cunostinta de ele. Mi se pare o cerere departe de loialitatea administrarii justitiei”, a declarat Ion Cazacu, avocatul fostului premier.

Procurorul DNA a afirmat ca dosarul nu poate fi judecat “pe baza unor simple inscrisuri”, deoarece lipseste mentiunea “conform cu originalul”. DNA-ul a mai sustinut ca Adrian Nastase a participat la programe de reeducare doar pentru a putea fi eliberat mai repede, iar recursul nu ar fi trebuit sa aiba loc la Tribunalul Bucuresti, ci la Tribunalul Ilfov.

In replica, aparatorii lui Nastase i-au acuzat pe reprezentantii Directiei Anticoruptie ca nu cunosc limba romana, mentionand ca, in cele 20 de pagini ale recursului, au fost gasite greseli, precum dezacorduri gramaticale, cacofonii si virgule puse intre subiect si predicat.

Intr-un final, procesul s-a incheiat, iar judecatorii s-au retras pentru a lua o decizie, timp in care avocatii si fiii lui Adrian Nastase s-au aratat optimisti, fiind convinsi ca detinutul va fi eliberat pana la lasarea serii.

„Dupa 272 de zile in inchisoare, cred ca Adrian Nastase merita sa fie in aceasta seara alaturi de familie. Noi am depus la dosar toate actele pentru a dovedi ca merita sa fie liber. Din acest punct de vedere cred ca este momentul sa fie liber. Din punctul meu de vedere, procurorii au incercat tergiversarea procesului”, a explicat Ion Cazacu la iesirea din sala de judecata.

“O sa asteptam. A fost o sedinta lunga, s-au spus multe lucruri. A fost deranjant ce a spus procurorul. Vom astepta sa vedem ce se va intampla. Mama nu s-a simtit bine, si nu a putut veni. Imi doresc din tot sufletul sa il vad acasa diseara. L-am privit in ochi pe tata, dar nu am putut vorbi”, a spus Andrei Nastase.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul „Trofeul calitatii”, in care a fost acuzat de strangerea franduloasa de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru presedintie din partea PSD. In aceeasi zi, inainte de a fi ridicat de politisti, fostul premier a incercat sa se sinucida, impuscandu-se cu propria arma.

Pe 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca zilele petrecute de fostul premier in Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere, sa fie scazute din condamnare. Astfel, i-au fost exceptate sapte zile din pedeapsa.

Pe 12 februarie, Judecatoria Sectorului 4 a admis cererea lui Nastase de eliberare din penitenciar inainte de termen, spunand ca Nastase a avut un comportament exemplar in inchisoare. Insa, decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Acestia au spus ca prin materialele si articolele pe care le-a scris si publicat Nastase, nu se dovedeste ca regreta faptele pentru care a fost condamnat si ca in continuare nu le admite.

Fostul premier a ispasit o treime din pedeapsa de doi ani de inchisoare primita in dosarul „Trofeul calitatii”, fiind incarcerat din 26 iunie 2012.

 

author avatar
Andra Nesu
787 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger